DŽEKO DOŠAO U TURSKU I ODMAH NAPRAVIO PROBLEM: Neće da ide u Rusiju na turnir, diže pobunu u svlačionici!
Foto: Printskrin/Tviter

gospodin nevolja

DŽEKO DOŠAO U TURSKU I ODMAH NAPRAVIO PROBLEM: Neće da ide u Rusiju na turnir, diže pobunu u svlačionici!

Fudbal -

Novajlija u redovima Fenerbahčea Edin Džeko iz političkih razloga odlučno odbija da dođe u Rusiju gde će se početkom jula održati fudbalski turnir koji organizuje Zenit.

Edin Džeko
foto: Printskrin/Tviter

U Sankt Peterburgu će od 1. do 15. jula biti održan veliki međunarodni turnir na kojem će učestvovati Zenit, srpska Crvena zvezda, azerbejdžanski Neftči i turski Fenerbahče.

Kako je Džeko nedavno potpisao za Fenerbahče, prve utakmice u dresu novog kluba bi trebalo da odigra upravo na pomenutom turniru. Međutim, turski mediji javljaju da on ne želi da dolazi u Rusiju iz političkih razloga, tako da se svim snagama trudi da minira učešće.

Istanbulski "Fotospor" piše da fudbaler iz BiH "vodi pobunu" protiv odlaska u Sankt Peterburg i da ima prećutnu podršku od nekolicine saigrača, uglavnom stranaca, u tome. Ipak, javna podrška je za sada izostala.

Ovo nije prvi put da Džeko ima rusofobne ispade. Podsetimo, fudbalska reprezentacija Rusije prošle godine trebalo je da odigra prijateljsku utakmicu sa selekcijom Bosne i Hercegovine, ali do održavanja iste nije došlo jer su se upravo Edin Džeko i njegov saigrač Miralem Pjanić javno pobunili. Vršili su uticaj preko predstavnika Federacije u fudbalskom savezu, da se utakmica otkaže, što su na kraju i uspeli, dok su predstavnici iz Republike Srpske bili protiv toga.

- Protiv sam utakmice sa ruskim timom! Uvek sam igrao samo za mir. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine tačno zna moje mišljenje. Nažalost, ja ne odlučujem sa kim će reprezentacija igrati. Imam jasan stav koji ne uključuje učešće u ovoj utakmici - rekao je tada Džeko.

Edin Džeko
foto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Edin Džeko je svakako najveće fudbalsko ime koje se pojavilo od formiranja države Bosne i Hercegovine i kao takav svakako ima veliki uticaj u svojoj domovini. Međutim, koliko god Tursku smatrao bliskom državom, on je tamo ipak samo stranac i to tek pridošli, a kao takav jasno je da nema velikog uticaja, ni na klupske, a kamoli političke odluke.

U martu ove godine Zenit i Fenerbahče su već igrali u Turskoj u okviru humanitarne utakmice za prikupljanje pomoći žrtvama zemljotresa, a niko od igrača nije izrazio nezadovoljstvo zbog toga, čak ni strani fudbaleri, koji se sada pominju kao podrška napadaču.

Džeko se ugovorom, koji je pre samo par dana potpisao, obavezao da igra sve utakmice, uključujući i prijateljske, a u slučaju odbijanja klub ima pravo da ga kazni.

RIA sport piše da što se tiče Rusa Džeko ne mora ni da dolazi jer turnir njegovim izostankom apsolutno ništa neće izgubiti.

"Na dobar način, Fenerbahče bi trebalo da kazni Džeka zbog odbijanja da ispuni uslove ugovora, koji uključuje učešće u prijateljskim utakmicama. Možete slobodno da ostavite Bosanca kod kuće. Turnir u Sankt Peterburgu sigurno nema šta da izgubi od izostanka ostarelog napadača koji nikada nije bio svetska fudbalska zvezda", piše RIA sport.

Fenerbahče nije želeo da komentariše čitavu situaciju, a turski mediji smatraju da iza zatvorenih vrata želi da reši situaciju sa Edinom Džekom na obostrano zadovoljstvo.

Kurir sport/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track