POZNATA MENADŽERSKA AGENCIJA STAVLJENA NA CRNU LISTU: Otimali su talente francuskim klubovima, MEC ih tužio Evropskom sudu pravde
Foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

kabadahije

POZNATA MENADŽERSKA AGENCIJA STAVLJENA NA CRNU LISTU: Otimali su talente francuskim klubovima, MEC ih tužio Evropskom sudu pravde

Fudbal -

Poznata menadžerska fudbalska agencija Rogon iz Nemačke stavljena je na crnu listu od strane francuskog kluba Mec, zbog vrbovanja maloletnih fudbalera.

Mec
foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Bitka za nadarene i talentovane mlade fudbalere postala je sve veća poslednjih godina, pa tako pojedini agenti ne prezaju od bilo čega kako bi klubovima oteli igrače.

Isto tako ulogu u takvim radnjama imaju i konsultantske agencije - iako po statutu ne smeju da primaju bilo kakvu proviziju za transfer maloletnika. Kako prenosi portal "Socios FC Metz", francuski prvoligaš u elitni rang odlučio je da se zaštiti od pohlepnih menažerskih agencija. Prvi čovek kluba Fransis de Tadeo dao je lokalnim talentima izbor, ili će se odvojiti od nemačke konsultantske agencije "Rogon" ili omladinska škola Meca više neće biti otvorena za njih, navodi se u izveštaju.

Rogon, Agencija Rogon
foto: Printskrin/Instagram

Agencija Rogon ima i slogan "Želimo baš tebe" kojim ciljaju mlade i talentovane fudbalere, obećavajući im klubove u kojima će moći da za kratko vreme steknu afirmaciju, a potom ostvare unosan ugovor.

Nemački portal "Kiker" piše da su problemi nastali posle besplatnog transfera 18-godišnjeg Simona Kalambaija u Hofenhajm. Pored toga, razni drugi nedavni odlasci se pominju u članku: Kilijan Sildilija (2020. sa 18 godina, besplatan transfer u Frajburg), Vilijam Mikelbrencis (2022. sa 18 godina za prijavljenih 700.000 evra za Hamburger), Matje Kambala (2021. sa 18 godina, besplatan transfer u Hofenhajm), Madeno Albenas (2022. sa 20 godina, besplatan transfer u Okser) i Diogo Fernandez Lopez (2022. sa 20 godina, besplatan transfer u Diferdanž iz Luksemburga).

Svi transferi rađeni su preko nemačke fudbalske agencije Rogon, koju vodi Rodžer Vitman, sa jakim vezema u Bundesligi. Gotovo je postalo učestalo da ova agencija odvodi juniore u jake klubove.

Nemački "Kiker" piše da su pre dve godine njegovi novinari otkrili da je većinski akcionar Hofenhajma, Ditmar Hop, preuzeo klub u Brazilu koji su osnovale kompanije i ljudi bliski Rogonu. Pored toga, Hop je preuzeo većinu u portugalskom drugoligašu Akademiko de Vizeu u leto 2021. Tamo se brzo pojavilo nekoliko talentovanih momaka o kojima se brinula Vitmanova agencija. U skladu sa poslovnom praksom koju očigledno kritikuje Mec, Rogon preduzima mere protiv propisa o agentima igrača, koji uključuju zabranu provizija za transfere maloletnika. Savezni sud pravde je nedavno ovu stvar uputio Evropskom sudu pravde.

Ditmar Hop
foto: UWE ANSPACH / AFP / Profimedia

Na kraju, postavlja se pitanje da li je ovaj model, koji očigledno praktikuje Rogon, u interesu igrača. U slučaju Kilijana Sildilijea, na primer, izgleda da plan funkcioniše. Žoržinjo Ruter, koji nije doveden iz Meca, već iz Rena u Hofenhajm, dobro se snašao u Bundesligi i doneo klubu iz Zinhajma milione transferom u Lids.

Valja pomenuti da je agencija Rogon pored Meca ojadila i neke druge francuske klubove, poput Nansija, otevši im maloletne fudbalere. Aleksej Karnije, Danijel Labil i Gotje Ota, koji su u Bundesligu stigli kao 18-godišnjaci u besplatnim transferima u budućnosti bi trebalo da naprave unosne transfere od kojih će korist imati njihovi sadašnji klubovi, agencija Rogon, ali ne i klubovi koji su ulagali u njih, selektirali ih i u kojima su ponikli.

Fudbalska agencija Rogon zastupa cenjena imena, kao što su - Žoelinton, Marsel Zabicer, Keleiči Ihenačo, Roberto Firmino, Atila Salaj...

Kurir sport/Kiker

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track