PROMOVIŠETE RUSIJU! TI VAM DRESOVI NEĆE PROĆI: Poznati holandski klub našao se na udaru javnosti te zemlje!
Foto: Printskrin/Tviter

neverovatno

PROMOVIŠETE RUSIJU! TI VAM DRESOVI NEĆE PROĆI: Poznati holandski klub našao se na udaru javnosti te zemlje!

Fudbal -

Neverovatna, možemo slobodno reći bizarna vest dolazi iz Holandije. Tiče se fudbala, ali i sve većeg upliva politike u sport.

Herenven
foto: Printskrin/Tviter

Fudbalski klub Herenven promovisao je juče gostujuće dresove za novu sezonu u kojima preovladava crvena boja. I ništa tu ne bi bilo neobično, da na rukavima boje nisu poredane u boje zastave zvanične Rusije, belo-plavo-crveno.

Pojedini navijači i analitičari videli su u tome promociju Rusije, što je menadžment kluba odlučno demantovao. U Holandiji, kao i u većini zemalja zapadne Evrope, rusofobija je u sve većem porastu, pa otuda i ne čudi ovakav stav.

Ne prestaju kritike za Herenven u holandskim medijima, a posebno na društvenim mrežama.

Uprava kluba negira bilo kakvu povezanost sa Rusijom. Bele, plave i crvene pruge na crvenom gostujućem dresu nasleđene su iz dresa sezone 1993/94.

- Ima ljudi koji sve povezuju sa svetskim događajima. Ovo su boje našeg kluba. Jedina zastava o kojoj razmišljamo je frizijska zastava - rekao je komercijalni direktor Herenvena Martin Kopman.

Prvi dres Herenvena sastoji od elemenata zastave Frizije, gde se bele i plave pruge kreću dijagonalno, a na njih su postavljeni cvetovi crvenog lokvanja, koji ukazuju na srednjovekovne države ujedinjene borbom protiv Normana.

Od srpskih fudbalera, dres Herenvena nosili su Filip Stevanović, Filip Đuričić, Igor Đurić, Miralem Sulejmani i Radoslav Samardžić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track