ČUVENI GOLMAN JE POSTAO POPULARNIJI OD ČAUŠESKUA, ZBOG TOGA JE PLATIO: Pričalo se da mu je sin diktatora posle finala pucao u ruku
Foto: Fifa/Tviter

Interesantna biografija

ČUVENI GOLMAN JE POSTAO POPULARNIJI OD ČAUŠESKUA, ZBOG TOGA JE PLATIO: Pričalo se da mu je sin diktatora posle finala pucao u ruku

Fudbal -

Rumunska Steaua bila je prvi tim iz Istočne Evrope koja je osvojila tadašnji Kup šampiona.

Steaua je u finalu u Sevilji 1986. godine savladala posle penala Barselonu. Junak pobede bio je golman Helmut Dukadam koji je odbranio sva četiri penala.

Popularni Brka je Rumuniju načinio ponosnom, te je stekao neviđenu popularnost u svojoj zemlji, kažu, veću i od predsednika Nikolaea Čaušeskua. Na aerodromu u Bukureštu ih je dočekalo na desetine hiljada ljudi, kao i na putu od aerodroma do stadiona u centru grada. Rumunija ne pamti veće slavlje.

Kao nagradu, dobili su automobile, polovne iz vojske, ali sasvim pristojne da ih prodaju i uzmu nešto para.

Ali, njegova sreća nije dugo trajala. Ispostaviće se da je finale Kupa šampiona bila njegova poslednja utakmica na vrhunskom nivou.

Samo nekoliko nedelja posle finala, Dukadamu je ustanovljeno da ima redak poremećaj krvi. Otkrivena mu je aneurizma u desnoj ruci, onoj kojom je zaustavio tri od četiri penala u finalu Kupa šampiona. Operisan je neposredno pre finala Interkontinentalnog kupa protiv River Plate u Tokiju. Bio je primoran da prekine karijeru na vrhuncu.

Pričalo se u tadašnjoj Rumuniji kojom je predsedavao Nikolae Čaušesku da je upao u problem sa vladajućom porodicom.

Odbio je posle finala Kupa šampiona da igra nameštenu utakmicu u kojoj je njegov saigrač morao da postigne što više golova i postane najbolji strelac prvenstva. Zbog toga je od strane generala Ilijea Čaušeskua, predsednikovog brata, bio izbačen iz kluba i kažnjen oduzimanjem dve plate.

Kada su doktori i definitivno ustanovili da ne može više da se bavi fudbalom na vrhunskom nivou, izbačen je iz vojske.Steaua je bila vojni klub u Rumuniji, za razliku od Dinama iz Bukurešta koji se vezivao za policiju. Kako je Ilije Čaušesku tada poručio, ako nisi za fudbal, nisi ni za vojsku.

Pričalo se da ga je Niku Čaušesku, najmlađi predsednikov sin, upucao u ruku jer je Dukadam postao popularniji od njegovog oca, ali je čuveni golman to kasnije demantovao.

Pamte se i njegove reči o prijemu koji je Nikolae Čaušesku priredio posle finala. Dukadam je ispričao da je predsednik Rumunije bio hladan i da je progovorio samo jednu rečenicu: "Da ste bili bolje pripremljeni, pobedili biste u regularnom vremenu".

Tri godine kasnije se vratio fudbalu u niželigaškom rangu, ali je i taj pokušaj bio osuđen na neuspeh.

Dukadam je rođen u malom mestu Semlač 1959. godine, koje se nalazi u blizini tromeđe između Rumunije, Mađarske i današnje Srbije. Već od starta je privukao veliku pažnju, pa je ubrzo još uvek maloletan iz kluba u rodnom mestu otišao u Arad. Tu se zadržao pet godina, da bi 1982. godine prešao u Steauu, gde je branio do 1986. godine.

Za reprezentaciju Rumunije je odigrao samo dve utakmice.

Dukadam je tokom mladosti radio kao službenik rumunske granične policije u svom rodnom mestu.

Tadašnji predsednik Rumunije Trajan Basesku odlikovao ga je 2008. godine za zasluge u oblasti sporta, a dve godine kasnije je postao i predsednik Steaue.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track