OPA - KAKVO IZNENAĐENJE: Jamajka ELIMINISALA Brazil sa Svetskog prvenstva: Slektorka Selesaa na ŽESTOKOM UDARU zbog debakla!
Foto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

ŽENSKI FUDBAL

OPA - KAKVO IZNENAĐENJE: Jamajka ELIMINISALA Brazil sa Svetskog prvenstva: Slektorka Selesaa na ŽESTOKOM UDARU zbog debakla!

Fudbal -

Selektorka ženske fudbalske reprezentacije Brazila Pija Sundhage dobila je žestoke kritike posle današnje eliminacije ekipe u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu.

Brazil je u Melburnu odigrao nerešeno 0:0 protiv Jamajke, u trećem kolu Grupe F, pa kao trećeplasirana ekipa sa četiri boda završava takmičenje na turniru.

Francuska je sa sedam bodova kao prvoplasirana prošla u osminu finala, a Jamajka kao drugoplasirana sa pet bodova. Takmičenje bez bodova završila je Panama.

Šveđanka Sundhage predvodi Brazil od 2019. godine, a tokom karijere predvodila je brojne švedske i američke klubove, reprezentaciju Švedske, kao i selekciju SAD, sa kojom je bila dvostruki olimpijski šampion.

Ovo je prvi put od 1995. godine da Brazil nije prošao u nokaut fazu Svetskog prvenstva za žene.

Poruke sa heštegovima ParabensPia, što na portugalskom znači "čestitke Pija", preplavile su društvene mreže u Brazilu, a mnogi navijači žalili su se da je ekipi nedostajalo kreativnosti i da je Sundhage bila previše oprezna tokom izmena igračica.

Reprezentativka Marta bila je starter prvi put na turniru, izašla je iz igre u 81. minutu i nije uspela da postigne pogodak.

"Nije zabavno gledati ovu ekipu. Igračice ne driblaju, ne odlučuju samostalno. Brazil mora ponovo da bude Brazil, u ženskom i muškom fudbalu", rekao je državni službenik Eduardo Menegeti.

Jedna od vodećih komentatorki ženskog fudbala na televiziji Globo Ana Tajs Matos kritikovala je stil igre koji je forsirala 63-godišnja selektorka, navela je da je fudbalerkama nedostajao karakter da urade nešto više od saveta trenera i dovela je u pitanje njihove veštine.

"Ova ekipa ima problema u poslednje četiri godine, a svi smo slušali o obnovi. Novu stvar koju je Brazil uneo je osrednji fudbal na poslednjim Olimpijskim igrama i sada na Svetskom prvenstvu. Ono što je Brazil pokazao na Svetskom prvenstvu je razočaravajuće. Ali naša istorija je velika i nijedan trener ne treba da bude veći od Brazila", dodala je Matos.

Bivša reprezentativka Formiga, koja je sada stručni konsultant u televizijskim emisijama, rekla je da "oseća frustraciju svake igračice, pošto je vrlo bolno na ovakav način završiti takmičenje".

Razočarana su i deca u Brazilu, a posebno devojčice.

"Razočarana sam što će Marta ostati na 17 golova. Ali eto, makar je Jamajka prošla dalje", rekla je 10-godišnja Klaris Akajaba.

Uprokos razočaranju, u školu je otišla obučena u dres reprezentacija, a kasnije će igrati fudbal sa drugaricama.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track