POČINJE "BAJERNOVA" LIGA: Može li neko da prekine dominaciju STRAŠNIH Bavaraca? VIDEO
Foto: Gladys Chai von der Laage / imago sportfotodienst / Profimedia

NAJAVA

POČINJE "BAJERNOVA" LIGA: Može li neko da prekine dominaciju STRAŠNIH Bavaraca? VIDEO

Fudbal -

Kako se bliži kraj avgusta, tako polako počinju i najjače evropske lige u fudbalu. Ovoga puta je u pitanju elitni rang nemačkog fudbala, odnosno Bundesliga.

Prošla sezona u Nemačkoj je bila izuzetno zanimljiva za praćenje, a prvak nije bio siguran do poslednjeg kola, kada su sve oči bile uprte na Signal Iduna park, i gostovanje Bajern Minhena u Kelnu. Ipak, šampion se nije promenio, pošto je Borusija odigrala 2:2 sa Majncom, a Džamal Musiala je golom u samoj završnici meča overio Bavarcima pobedu sa 1:2, a samim tim i titulu.

Nema sumnje da gigant iz Minhena ima najveće šanse da i ove sezone osvoji ovo takmičenje, s obzirom da su šampioni već 11 puta za redom. Oni su ovog leta dodatno pojačali svoj sastav, dovevši zvučna imena poput Kin Min Džaeja iz Napolija za 50 miliona evra, ali i Hari Kejna iz Totenhema za 100 miliona evropskih novčanica. Englez će rešiti probleme u napadu koji su mučili tim Tomasa Tuhela prošle godine, i definitivno će biti jedan od "iks faktora" i u Ligi šampiona. Ipak, tim i dalje nije gotov, traga se za čuvarom mreže, a trenutna opcija koja je najbolja po Tuhela je Sven Ulreih.

Bajern Minhen
foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Borusija i Lajpcig deluju kao dve ekipe koje bi mogle da završe ovu dominaciju Bavaraca. Borusija je ovog leta prodala njihovog najboljeg aduta iz prošle sezone, Džuda Belingema, u Real Madrid za 103 miliona evra. Nadaju se da bi mogli zameniti njega Feliksom Nmehom, koji stiže iz Volvsburga, za 30 miliona evropskih novčanica.

Na istoku Nemačke, u Lajpcigu, nadaju se da bi u svoje vitrine dodali i čuvenu "Salataru", pošto je to jedini domaći trofej koji im nedostaje. Prošle sezone su osvojili svoj drugi nacionalni kup, pobedivši Frankfurt u Berlinu sa 2:0, a pre nekoliko dana su dodali u svoju kolekciju i nemački Superkup, pobedom nad Bajernom sa impresivnih 0:3. Od većih imena, Marko Roze je svoj tim dodatno pripremio sa Opendom iz Lansa za 38.500.000 evra, igračem koji se istakao partijama u Francuskoj. Ovog leta su ih napustili dosta prošlogodišnjih prvotimaca, poput Joška Gvardiola u Mančester Siti, Nkunkua u Čelsi, Konrada Laimera u Bajern, ali i Anhelinja koji je Nemačku zamenio Fenerbahčeom.

Lajpcig
foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

U Evropi, pored pomenutog trija, Nemce će predstavljati i veoma zanimljiva ekipa Union Berlina, koji će igrati u Ligi šampiona, iako su pre samo nekoliko sezona došli iz Cvajte. Frajburg i Leverkusen, kog predvodi sa klupe legenda sporta Ćavi Alonso, dobili su kartu za Ligu Evrope, a Frankfurt će morati kroz kvalifikacije da dođe do Lige konferencija, a kao protivnika imaju Levskog iz Sofije.

Iz Bundeslige 2 su u veći rang došla dva veoma zanimljiva tima, Hajdenhajm, koji je bio prvak takmičenja, i Darmštat. Hajdenhajmu će ovo biti prva sezona od osnivanja kluba u eliti, a Darmštatu od sezone 2016/17. Pored njih, šansu je imao i Hamburg protiv Štutgarta u dvomeču za poslednje mesto u nemačkoj eliti, ali su to ispustili, s obzirom da su u gostima izbugili 3:0, a kući 1:3(ukupno 1:6).

Prvi "Der Klasiker" ove sezone biće na programu 4. novembra, kada će Borusija ugostiti svoje zaklete rivale, a Bajern će im uzvratiti 30. marta sledeće godine. Prošle sezone, u Dortmundu je bilo nerešeno, odnosno 2:2, dok su Bavarci kući ipak slavili sa 4:2. Poslednjih 9 mečeva žuto-crni nisu pobedili protiv njihovog najvećeg rivala, odnosno od sezone 2018/19.

Bundesliga
foto: Profimedia

Bundesliga počinje u petak, 18. avgusta, u Bremenu mečom između Verdera i branioca titule, Bajerna, od 20.30 časova.

Raspored ostalih mečeva prvog kola: Subota 19. avgust: Augzburg – Borusija Menhengladbah (15.30), Bajer Leverkuzen – RB Lajpcig (15.30), Hofenhajm – Frajburg (15.30), Štutgart – Bohum (15.30), Volfzburg – Hajdenhajm (15.30), Borusija Dortmund – Keln (18.30) Nedelja, 20. avgust: Union Berlin – Majnc (15.30), Ajntraht Frankfurt – Darmštat (17.30)

Timovi koji učestvuju u Bundesligi ove sezone: Keln, Hajdenhajm, Leverkuzen, Bajern, Dortmund, Menhengladbah, Frankfurt, Augzburg, Majnc, Lajpcig, Frajburg, Darmštat, Hofenhajm, Union Berlin, Štutgart, Bohum, Volfsburg, i Vreder Bremen.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track