SERGEJ I MITAR MI NAPRAVILI PROBLEM! Piksi otvorio dušu: Pred nove izazove "orlova" govorio o TRANSFERIMA fudbalera!
Foto: Starsport

imao je šta da kaže

SERGEJ I MITAR MI NAPRAVILI PROBLEM! Piksi otvorio dušu: Pred nove izazove "orlova" govorio o TRANSFERIMA fudbalera!

Fudbal -

Fudbalere Srbije očekuju nova iskušenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Četa Dragana Stojkovića Piksija igraće dve utakmice - protiv Mađarske (7. septembar, 20.45, Beograd) i Litvanije (10. septembar, 20.45, Kaunas), a selektor našeg nacionalnog tima govorio je za medije pred ove izazove.

Prvo se dotakao povređenih fudbalera a zatim i nedavno završenog prelaznog roka.

- Imali smo zanimljiv prelazni rok ovog leta i veoma sam ponosan i srećan kada vidim da igrači napreduju u karijerama, nalaze bolje klubove, to me čini zadovoljnim i videli smo neverovatnu ekspanziju na tržištu Saudijske Arabije gde ulažu mnogo novca u fudbal. Prelaze tamo igrači, treneri... Tamo su otišli Sergej i Mitrović, meni su napravili mali problem, a to je da pored svih utakmica koje pratim - moram da pratim i Saudijsku Arabiju, ali bar je tu televizija - otvorio je dušu Piksi i nasmejao prisutne, pa dodao:

Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Mitrović
foto: Starsport

- Golman Petrović je otišao u Čelsi, pa Babić u gigant Spartak, pa je Jović otišao u Milan, Terzića i Ratkova koji su u Salcburgu, pa Đuričića i Mladenovića u Panatinaikosu, Eraković u Zenitu, Račića u Sasuolu, Tadića koji je glavni igrač Fenerbahčea, imali smo i Samardžića sa Interom, ali to je bila stativa... Siguran sam da će već u sledećoj godini promeniti klub. Mnogo toga zanimljivog se desilo u ovom prelaznom roku, dosta igrača je menjalo klubove, što je podatak za ponos i smatram da su to koraci unapred u njihovim karijerama.

Zatim je istakao da je zadovoljan do sada osvojenim bodovnim saldom.

- Možemo da budemo zadovoljni bodovnim saldom i pozicijom koju imamo. Moglo je biti bolje, ali i gore. Da može bolje, verujem da može u svakom slučaju. Drago mi je što ćemo sada imati neke važne igrače za naš stil igre i da zbog toga budemo još bolji. Pozicija je dobra, želimo da nastavimo dalje, a nas zanima pozicija broj jedan ili dva - da bismo se kvalifikovali na Evropsko prvenstvo i učinićemo sve da dođe do toga. Verujemo u svoje snage i kvalitet.

Srbija protiv Mađarske neće imati podršku publike, već će se na tribinama naći samo deca, zbog kazne koju je naš Savez dobio.

- Svaka kazna je problem, žao mi je jer nam dolazi težak protivnik, ali biće deca do 14 godina. Nije lepo kad ste kažnjeni, ali ne možemo previše da utičemo na takve odluke. Trudimo se da dajemo dobar primer, mi iz FSS, dajemo sve da budemo korektni i pokažemo fer-plej, ali na neke stvari je teško uticati.

Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Prvi naredni rival je Mađarska.

- U fudbalu je važno da se koncentrišete na izazov ispred vas, ne možete da razmišljate o onome što treba da dođe, ono gde se priča unapred i gde se upisuju bodovi unapred, to je navijačka stvar. Ipak, mi nosimo odgovornost za ovaj posao i sve što nas zanima u ovom momentu je Mađarska, pošto ćemo o Litvaniji razmišljati kada se odsvira kraj meča sa Mađarima 7. septembra. To je sad fokus i potpuna mobilizacija - rekao je Piksi, pa nastavio:

- Mađari imaju sjajnog trenera Marka Rosija, preporodio ih je, a mi ih veoma poštujemo. Imaju nekoliko pojedinaca vrhunske klase da ne pominjem Soboslaja koji je igrač svetskog ranga. Ovo je verovatno derbi naše grupe i to prihvatam. Mi ćemo se pripremiti najbolje moguće za taj susret.

Veliki problem mogu da budu izostanci Lukića i Grujića.

- Nisam srećan kada je neko povređen, ali mislim da ćemo nadomestiti nedostatak Lukića i Grujića da pronađemo rešenje, tako da imam poverenje u igrače koje sam pozvao i koje igraju na toj poziciji. Verujem da će taj nedostatak da se popuni onako kako i očekujem.

Marko Grujić
foto: Profimedia

Da li će se menjati sistem igre i hoće li biti novih taktičkih zamisli?

- Ne bih da pričam o taktičkim zamislima i sistemu, pošto će se to preneti, a ne bih ni da govorim neke neistine pa da bude nešto drugo. To je između mene i igrača. Da li će biti promena? Pretpostavljam da hoće, što se tiče tima. A šta mislite, šta bismo radili? Nećemo samo šutirati na gol, nego da ispravimo neke stvari i dovedemo ih. Gde sam najviše nezadovoljan? Znate kako, ne mogu individualno da govorim i nekoga okrivljujem, ali insistira se da bude bolje i biće nekih promena i mi tražimo najbolje rešenja. Morate da shvatite jednu stvar da ne treba kritikovati samo odbranu, da bi tim bio ozbiljan mora da se igra u oba pravca. Kada se primi gol, najlakše je reći da je golman kriv... Desilo se nešto pre toga da bi dovelo do te egzekucije. Nadamo se da ćemo naći rešenje - objasnio je selektor i nastavio:

- Igrati presing i tražiti da se 90 minuta bude na protivničkoj polovini, to je vrlo opasno. Morate da znate kada se to radi, ali i kada se kolektivno brani. Tako da, nadam se da ćemo pronaći rešenje.

Protiv Bugarske je Srbija jedva izvukla remi (1:1), a Piksi je objasnio šta se tada desilo.

- Raduje me što u ovom prozoru dolaze igrači u takmičarskoj formi, potrebni za zvanične utakmice. Bio sam zabrinut za meč sa Bugarskom jer je to bio jedan termin... Za sve je isti, ali sam znao u kakvom su tada stanju (jun, prim. aut.). I još sa nama nisu bili Vlahović i Mitrović. Naravno, nismo bili na nekom nivou, ali statistika kaže - sve je na našoj strani, a mi se izvukli u poslednjoj sekundi. Krajnji rezultat je bio mnogo drugačiji, tako da kakvi smo bili - dobro smo prošli. To sam pošteno rekao i nerešeno je dobro za nas u tom susretu... Upravo to junsko takmičenje pokazalo je u svim utakmicama u Evropi da je to uticalo negativno na neke selekcije, pa je bilo iznenađujućih rezultata gde su favoriti gubili.

Poentirao je kasnije selektor Dragan Stojković.

- Imate onda da igrate za oko, a da rezultat ne bude dobar. A šta je to bolje, uvek ćete naći one što će reći pobedili smo, ali nismo igrali lepo. Ili obrnuto. Naravno, najvažnija je tabela, ali ja hoću da budemo dominantni i da se sami pitamo za sve. Ali ako kažu da je rezultat jedino važan, pa hajde igraćemo i tako, nije problem. Ja sam neko ko voli dobar fudbal i znam da može da bude najlepša igra na svetu, ali samo u jednom slučaju kad ga igraju majstori. Kad igraju dunsteri, onda je to katastrofa i gubite vreme - rekao je Piksi, pa se našalio:

- To je citat iz filma? Nisam znao, mogao sam i da režiram sa Bjelom... Imamo pred sobom dve utakmice i idemo na potpunu mobilizaciju pred Mađare i to je to.

Dotakao se Dragan Stojković Piksi i Stefana Mitrovića, ali i ostalih igrača iz Super lige Srbije koji su mu na oku, pa je govorio i o Saudijskoj Arabiji:

- Saudijska Arabija? Pored nekih ponuda koje sam imao, u startu sam bio vrlo kategoričan i rekao da ne želim da pregovaram i razgovaram jer sam pod ugovorom sa FSS. Kroz svoju karijeru to znam i te kako da poštujem, pa ne dolazi u obzir nešto da radim iza leđa FSS za nešto što će verovatno doći. To je neminovno. Neki dan sam gledao het-trik Mitrovića protiv Al Itihada, onaj prvi gol se graniči sa fudbalskim umećem... U mom stilu? Tu je negde. Sama atmosfera, publika, teren, negde to moramo da gledamo s poštovanjem iako to nije liga na nivou ovih najboljih u Evropi, ali su na dobrom putu da napreduju, jesu. Vrlo interesantno tržište, ogroman novac, a vidim da tamo daju igrači daju maksimum. Drago mi je što u takvom šampionatu imamo dvojicu - rekao je selektor Stojković pa u dahu nastavio:

Aleksandar Mitrović, Al Hilal
foto: Al Hilal

- Da li je to dobro za reprezentaciju Srbije? Jedna stvar mora da bude jasna, u svakom slučaju kada izađete na teren morate da trčite, da se borite i da opravdate očekivanja za šta ste plaćeni. Pošto se radi o ozbiljnim momcima, ne verujem da će da propuste šansu i igraju sa manjim intenzitetom. Samo će se dokazivati više i više.

Istakao je da bi i on krenuo sličnim putem da i dalje aktivno igra fudbal.

- Ne bih da se mešam u to, drago mi je što su otišli. Da sam i ja igrač, isto bih išao tim putem, ali šteta ne igram više.

Za kraj, pričao je i o slučaju Vladana Kovačevića koji, sva je prilika, neće stati na gol Srbije.

- Vladan Kovačević će teško moći da igra za Srbiju. Nije pitanje želje i volje, nego tehničke prirode i papirologije. Da budem jasniji, radi se o datumu kada je Kovačević dobio i da li je dobio srpski pasoš. Ako zovete igrača, bez obzira što je Srbin i ima pravo po FIFA regulativama da igra, a ako nema pasoš od nekog datuma - nego ga dobije danas - onda ne može. Ono što su meni objašnjavali, to je problem. Ja nisam išao da proveravam da li ima ili nema, na njima je da reše i ako se to reše - debitovaće. Imao je sjajnu sezonu u Poljskoj, ali je procedura takva - istakao je Piksi, pa zaključio:

- Tu je sada i Boris Radunović iz Kaljarija, koji je jedan od najzaslužnijih što ih je odveo u Seriju A i ovo mu je nagrada za to što je uradio, pa da ga upoznam, ovo mu je nagrada. Svako ko pokaže napredak u igrama i biće rado viđen na spisku Srbije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track