ČUDESNA PRIČA JUNAKA PRVE VEČERI LIGE ŠAMPIONA: Po majci Rus, odbio Italiju, a deda služio vojsku sa najslavnijim golmanom VIDEO
Foto: Alfredo Falcone / LaPresse / Profimedia

O njemu svi pričaju

ČUDESNA PRIČA JUNAKA PRVE VEČERI LIGE ŠAMPIONA: Po majci Rus, odbio Italiju, a deda služio vojsku sa najslavnijim golmanom VIDEO

Fudbal -

Ivan Provedel, golman Lacija, junak je prve večeri Lige šampiona.

Čuvar mreže rimskog kluba postigao je gol u 95. minutu i svom timu doneo bod protiv Atletika iz Madrida.

Provedel je tako postao tek drugi golman u istoriji Lige šampiona koji je postigao gol. Prvi i jedini do sinoć je bio turski golman Sinan Bolat, koji je te 2009. godine branio za Standard iz Belgije.

Ivan se rodio u italijanskom gradu Pordenoneu od oca Italijana i majke Ruskinje. A kako u ruskoj kulturi majka ima veliki značaj, on je povukao na njenu stranu. Ovaj 29-godišnji čuvar mreže je odbio da igra za Italiju i poručio da bi mu bila čast da dobije poziv u reprezentaciju Rusije.

Njegova majka Elena je rođena u Moskvi, a sa njom, kao i sa sinom Aleksandrom, golman komunicira isključivo na ruskom.

Posebna priča je vezana za njegovog dedu. Deda je služio u istoj vojnoj jedinici sa slavnim Lavom Jašinom, po mnogim anketama najboljim golmanom svih vremena. Jašin je preteča modernih golmana.

Izvršio je pravu revoluciju kada je u pitanju ova pozicija u timu. Prvi je počeo da nameće autoritet celoj odbrani, vičući na svoje saigrače iz poslednjeg reda. Prvi je istrčavao sa gol linije i skupljao centaršuteve. Takođe, prvi je koji je ulazio u šut napadačima daleko od gol linije.

Dobio je nadimak "crni pauk". Izabran je u Najbolji tim u istoriji svetskih prvenstava, takoše i u Najbolji tim 20. veka. Na 270 utakmica u karijeri nije primio gol, a odbranio je čak 150 penala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track