"NE MOŽE SVAKO DA BRINE O FUDBALERIMA" Dr Ristić o zdravlju sportista: KLJUČNA STVAR je da ovi testovi budu kako treba! (VIDEO)
Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

kurir tv

"NE MOŽE SVAKO DA BRINE O FUDBALERIMA" Dr Ristić o zdravlju sportista: KLJUČNA STVAR je da ovi testovi budu kako treba! (VIDEO)

Fudbal -

Prof. dr. Miljko Ristić, kardiohirurg gostovao je u jutarnjem programu "Redakcija" i u razgovoru sa voditeljkom Oljom Lazarević o poslednjem slučaju koji se desio se holandskim golmanom Etjenom Vasenom, koji je nakon sudara sa protivničkim igračem i udarca nogom u glavu stao da leži na terenu bez svesti, a medicinski tim ga je oživljavao naočigled svih na stadionu.

Miljko Ristić
foto: Kurir tv

Na svu sreću, on je brzom intervencijom lekarske ekipe prebačen u bolnicu I njegovo stanje je sada stabilno. Međutim, česti su slučajevi kada sportisti dožive kolaps u toku meča sa smrtnim ishodom.

Ristić se prisetio Svetskog prvenstva u Kataru istakavši da je Srbije vodila tri igrača koja su već povređena.

- Na Svetsko prvenstvo u Kataru Srbije je vodila 3 povređena igrača. To je sramota i nije dozvoljeno. Nije samo taktika u pitanju. I najbolji igrač nije najbolji ako nije potpuno zdrav. Ne može se preduprediti da do povreda i sudara dolazi - rekao je Ristić.

On smatra da je došlo vreme za reforme u fudbalu u kojima moraju da učestvuju lekari sportske medicine:

- Ne možete da stavite bilo kog lekara da brine o igračima - rekao je Ristić.

Na insistiranje njegovog tima, svojevremeno, uvedeno je da se moraju raditi ultrazvučni pregledi sportista dva puta godišnje i bez toga se ne možete igrati fudbal.

02:36

VODILI SMO TRI POVREĐENA IGRAČA NA PRVENSTVO Dr Ristić: Sramota je i nedopustivo je, da bolesni igrači imaju naredbu DA IGRAJU

Naveo je ključne analize sportiste, bez kojih se nikako ne može igrati:

- Evo ovako, neću reći da sam imao nesuglasice sa jednim od ključnih ljudi, tokom epidemije. Sad, svaka ekipa može da oduži svoju utakmicu ako donese šest potvrda o sposobnosti. Ja sam predlagao da se kompletno celo prvenstvo odloži. Šurbatović nama naređuje da moramo da igramo utakmicu, a vi podnesete da su 9 igrača pod Korona virusom! Kada je reč o zdravstvenom stanju, o tome se najviše mora voditi računa. Ključna stvar je da kardiološki testovi budu u redu - rekao je Ristić.

Dao je primer fudbalera koji mora da igra pod upalom.

- Moraju da se izvrše radikalne promene u sportu i preduslov da igrač bude sposoban i da neće doći do iznenadne smrti je da ima zdravo srce. Lekar u timu je prva karika da neko otkrije potencijalnu bolest. Ultrazvuk se radi 15 minuta, ali je sigurnost d anema skrivenu srčanu bolest- istakao je Ristić.

Podsetio je na napredak medicine i posledice treniranja fudbala.

-Svaki udarac u glavu uništava neki broj nervnih ćelija. Bilo je ranije predloga da se boks ukine, jer u toku boks meča ima na desetine udaraca u glavu, a svaki udarac u glavu uništava nervne ćelije. Kao i ronjenje. Zato ronioci ne žive dugo. Sport treba da pravi zdrave i dugovečen ljude. Izuzetak je Franjo Mihalić koji je trčao maraton. Bilo je, čak, tendencija da se zabrani igranje fudbala glavom - ispričao je Ristić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:09

Jeziva scena, dvojica muškaraca igraju fudbal na groblju Lešće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track