VELIKA TAJNA PORODICE ŠMAJHEL! Piter i Kasper se ne bi NI RODILI da nije bilo DVOSTRUKOG ŠPIJUNA rođenog u Poljskoj!
Foto: DC / Backgrid UK / Profimedia

priča za film!

VELIKA TAJNA PORODICE ŠMAJHEL! Piter i Kasper se ne bi NI RODILI da nije bilo DVOSTRUKOG ŠPIJUNA rođenog u Poljskoj!

Fudbal -

Danska je oduvek imala vrhunske golmane, a dvojica su došla iz iste kuće. Piter, a zatim i Kasper Šmajhel, ostavili su dubok trag u svetskom fudbalu i najvažnija sporedna stvar na svetu bez njih dvojice teško da bi bila ista, kako u Danskoj, tako i u Engleskoj i ostatku Evrope.

Da li ste znali da navijači širom Starog kontinenta ne bi bili u prilici da gledaju parade dvojice čuvara mreže da nije bilo dvostrukog špijuna rođenog u Poljskoj? Velika tajna porodice Šmajhel isplivala je na površinu kada je legendarni Piter otkrio kroz kakav pakao je prošao njegov otac, a Kasperov deda, Antoni Tolek Šmajhel.

Piter Šmajhel, Kasper Šmajhel
foto: DC / Backgrid UK / Profimedia

Naime, on je rođen u Poljskoj, a pedesetih godina prošlog veka upoznao je Dankinju Inger. Ubrzo su se Antoni i Inger zaljubili, ali je njihova veza bila zabranjena jer poljske vlasti u to vreme nisu dozvoljavale bilo kakav kontakt sa strancima.

Ipak, kada se pročulo za ovu vezu, Poljaci su pustili zaljubljenog muzičara Antonija da ode u Dansku, ali sa jasnim zadatkom - biće špijun i prenosiće informacije u domovinu. Poslušao je svoje srce Antoni, otišao put Danske, a onda se dobrovoljno prijavio u policiju i priznao šta su mu poljske vlasti naredile.

Proveo je zatim tri dana na ispitivanjima, te je dobio novi zadatak, samo od danskih vlasti - kako bi ostao u zemlji morao je da prihvati ulogu dvostrukog špijuna, te da radi i za Dance!

U međuvremeu Antoni i Inger su dobili sina Pitera i tri ćerke, a svi su državljanstvo dobili tek 1971. godine. Zbog ljubavi je Antoni Tolek Šmajhel rešio da uđe u nemoguću misiju, a posle toga planeta je dobila dva vrhunska golmana.

On sam preminuo je u 85. godini života, a tajna je dugo bila čuvana sve dok Piter Šmajhel nije rešio da je podeli sa britanskim medijima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track