ARAPI UCENILI UEFA, NOVAC JE GLAVNO ORUŽJE: Kako će zvanični Nion da se izbori sa Saudijskom Arabijom i njihovom SUPERLIGOM?!
Foto: Profimedia

nešto se dešava

ARAPI UCENILI UEFA, NOVAC JE GLAVNO ORUŽJE: Kako će zvanični Nion da se izbori sa Saudijskom Arabijom i njihovom SUPERLIGOM?!

Fudbal -

Bogati investitori iz Saudijske Arabije mogli bi mimo UEFA da pokrenu sopstvenu Superligu na teritoriji Evrope.

Rijad, Saudijska Arabija, investicioni forum, biznis forum, Muhamed bin Salman
foto: EPA

Ogroman novac u fudbal ulažu šeici iz Saudijske Arabije u poslednjih godinu dana. Doveli su veliki broj najboljih fudbalera sveta u svoju ligu. Tamo igraju Kristijano Ronaldo, Nejmar, Karim Benzema, Ngolo Kante, Firmino... Kao i srpski reprezentativci Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić. Svi oni zarađuju ogroman novac, od pet do deset puta veći od onoga koliko su imali u klubovima zapadne Evrope.

Kupili su Saudijci i veliki broj klubova u Evropi, Njukasl u Premijer ligi i Ligi šampiona pokazuje da bi uskoro mogao da bude dostajan takmac Mančester sitiju. Investiraju u Španiji i Francuskoj. Međutim, njihovi planovi su ipak daleko veći, žele da se suprotstave UEFA i suvim novcem naprave paralelno takmičenje.

Kristijano Ronaldo
foto: Abdullah Mahdi / AFP / Profimedia

Nemački list „Bild“ donosi insajderski tekst da su Saudijci spremni da pokrenu saudijsko-evropsku Superligu u fudbalu! Plan je krajnje jednostavan, da u narednih nekoliko godina saudijski klubovi toliko ojačaju, da mogu parirati najjačim ekipa iz Evrope. Tada je plan da se napravi Superliga sa najmoćnijim klubovima i praktično uništi UEFA Liga šampiona.

Arapi za početak nisu spremni za konfrontaciju sa UEFA, žele sastanak i dozvolu da se njihovim najboljim klubovovima dozvoli igranje u Ligi šampiona, a onim slabijim u ostala dva takmičenja, u Ligu Evrope i Ligi konferencije. Pošto je UEFA, tačnije predsednik Aleksandar Čeferin jasno rekao da od toga nema ništa, Arapi imaju rezervni plan koji jasno nalaže otvoreni sukob sa Nionom. Ali, to ne žele. Barem ne, zasad.

Aleksandar Čeferin
foto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Fokus je na sportskoj diplomatiji, protkanoj ogromnim novcem kojim raspolažu. Saudijska Arabija se nada da bi UEFA mogla da im izađe u susret, kao što je izađla Izraelu i Kazahstanu. Samim tim bi postali članica UEFA i njihovi klubovi ne bi imali bilo kakvu administrativnu prepreku da igraju evropska klupska takmičenja.

Bili smo svedoci da su mnogi jaki klubovi pokušali da se odreknu UEFA, ali u tome nisu uspeli. Em, su domaći njihovi navijači bili protiv toga, em Nion nikako nije želeo da se odrekne ogromnog kapitala koji poseduje. Ali, sada su Saudijci spremni da ponude takav nagradni fond, od kojeg se vrati u glavi. Pominju se stotine i stotine miliona evra.

Sada je sve na UEFA i kako piše "Bild" moraće da se suoče sa dva problema, od kojih će izabrati onaj manji. Da li će pustiti Saudijce u evrokupove ili će izgubiti neke od klubova koji bi bili spremni da igraju interkontinentalno takmičenje zarad ogromnog novca koji bi garantovali Arapi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track