BITKA ZA BEOGRAD! PROVOKATOR I FLAŠA U GLAVU NA MARAKANI: Zavio Jugoslaviju u crno, gazio Mateusa po faci, a stradao u nesreći
Foto: Screenshot

Buran život

BITKA ZA BEOGRAD! PROVOKATOR I FLAŠA U GLAVU NA MARAKANI: Zavio Jugoslaviju u crno, gazio Mateusa po faci, a stradao u nesreći

Fudbal -

Desetog dana desetog meseca 1954. godine rođen je čuveni španski fudbaler Huan Gomez Gonzales Huanito.

Na više načina je posebno zapamćen među ljubiteljima fudbala u našim krajevima. Po flaši kojom je pogođen na Marakani, ali i golovima koje je dao Jugoslaviji.

Huanito je počeo karijeru u Burgosu, a svetsku slavu je stekao u Realu iz Madrida za koji je igrao 11 sezona. Bio je član sjajne generacije, koju su predvodili Santiljana, Del Boske, Štilike, Kamaćo... Osvojio je pet titula prvaka Španije, dva španska kupa i dva Kupa UEFA.

Desnokrilni napadač je postao ljubimac navijača Reala zbog svoje posvećenosti klubu i borbenosti koja je često prelazila sve granice, pa je čsto kažnjavan zbog sukoba sa protivnicima i sudijama. Huanito je ostao upamćen kao igrač sa osećajem za loptu i strašnom driblingu, ali i burnom temperamentu.

Često je ulazio u sukobe na terenu, a oni su ga koštali i dve višegodišnje suspenzije. Najpre na dve godine zbog guranja sudije u meču sa Grashopersom, a potom i na pet zbog brutalnog gaženja Lotara Mateusa po licu.

Za Španiju je odigrao 34 utakmice i postigao osam golova.

Upravo je njegov poslednji gol u dresu "Furije" bio kontroverzan. Na Svetskom prvenstvu u Španiji sudija Sorensen je dosudio penal za Španiju u duelu sa Jugoslavijom. Jugoslavija je prethodno na "Mestalji" u Valensiji povela golom Ivana Gudelja. A onda je na scenu stupio sudija Hening Lund-Sorensen iz Danske. Bio je to očigledan poklon jer je prekršaj bio najmanje metar od kaznenog prostora. No, ni taj poklon nije bio dovoljan domaćinu. Promašili su penal, ali je Sorensen tražio da se penal ponovi. Loptu je uzeo Huanito i savladao Dragana Pantelića. Španci su golom Saura u 66. minutu pobedili sa 2:1. Osveta je stigla osam godina kasnije u čuvenom duelu koji je rešio Dragan Stojković Piksi, ali o tome nekom drugom prilikom.

Huanito je dao gol Jugoslaviji i na meču u Zagrebu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1980. godine.

Ipak, za sva vremena ostaće upamćen po tome što je pogođen flašom u glavu na Marakani. Bilo je to tokom utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1978. godine u Argentini. Huanita je, prilikom izlaska iz igre, neko od navijača sa zapadne tribine potrefio pravo u glavu staklenom bocom.

Španski mediji su ovaj meč koji se igrao pred 100.000 gledalaca poslednjeg dana novembra 1977. godine nazvali "Bitka za Beograd", a prgavi Huanito je bio udarna igla "Furije". Našem timu je bila neophodna pobeda od dva gola da bi se plasirala na Mundijal. Španci su se zamerili našim navijačima i zbog neprijatnog dočeka koji su priredili našim igračima u prvoj utakmici u Kadizu, pa su od starta bili dodatno motivisani da pruže što jaču podršku sa tribina.

No, utakmica je umesto po fudbalu ostala upamćena po prvoj "huliganskoj sceni". Španija je sredinom drugog poluvremena povela golom Kana, a zatim je usledila izmena. Huanito je krenuo ka klupi, ali je provocirao gestikulacijom prema publici sa palcem na dole. Tada je doletela flaša koja ga je pogodila posred glave.

Jedan od ljubimaca navijača Reala život je izgubio drugog aprila 1992. godine, u saobraćajnoj nesreći. Imao je samo 37 godina. Stravična nesreća se desila po njegovom povratku sa utakmice Real - Torino.

Navijači Reala ga nikada nisu zaboravili, pa i nekoliko decenija posle njegove smrti na svakom meču na domaćem terenu u 7. minutu skandiraju njegovo ime.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track