KO ĆE SRUŠITI PROKLETSTVO, SRBIJA ILI CRNA GORA? Poslednji meč na Evropskom prvenstvu bio je pravi debakl našeg fudbala VIDEO
Foto: Starsport

Bitka za slavu i plasman

KO ĆE SRUŠITI PROKLETSTVO, SRBIJA ILI CRNA GORA? Poslednji meč na Evropskom prvenstvu bio je pravi debakl našeg fudbala VIDEO

Fudbal -

Fudbalske reprezentacije Srbije ili Crne Gore plasiraće se na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Nemačkoj.

Uoči međusobnog duela koji se u utorak od 20.45 igra u Beogradu, Srbija je iz šest utakmica sakupila 10 bodova i nalazi se na drugom mestu, dok je Crna Gora iz pet utakmica sakupila osam bodova i trenutno je treća. Mađarska je prva sa 13 bodova i praktično je već obezbedila put na završni turnir, a čeka se drugoplasirani tim.

Orlovi ili Sokolovi, ko god da se plasira u Nemačku, biće im to prvo učešće od osamostaljenja. I prekid prokletstva započetog 2000. godine.

Tadašnja Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, poslednji put je učestvovala na kontinentalnom šampionatu. Poslednju utakmicu naš nacionalni tim je odigrao 25. juna te godine u Roterdamu, kada je od domaćina Holandije poražen sa katastrofalnih 6:1.

I do danas ni jedni ni drugi se nisu plasirali. A bilo je prilika itekako.

Četiri godine kasnije ispred tadašnje SCG bili su Italija i Vels. U kvalifikacijama 2008. prvim od razdvajanja, Crna Gora nije učestvovala, a Srbija je bila druga iza Poljske i Portugala.

Srbija je 2012. godine morala da čestita Italiji i, iz današnjeg ugla neverovatnog podatka, Estoniji, dok je Crna Gora prošla u baraž gde je poražena od Češke.

Kada bi se našalili, rekli bismo da je UEFA promenila sistem u kvalifikacijama za Evro 2016. godine, pošto su po tri ekipe iz grupe išle dalje. Ali ni to nije pomoglo "Orlovima" ni "Sokolovima". Srbija je bila četvrta iza Portugala, Danske i Albanije, a Crna Gora iza Austrije, Rusije i Švedske.

Srbija je najbliža plasmanu na završni turnir bila pre četiri godine. Tada je naš nacionalni tim, predvođen Ljubišom Tumbakovićem, prošao u baraž. Pobedio u Norveškoj Halanda i drugove, a zatim se sapleo na poslednjoj stepenici, na "Marakani" u duelu sa Škotskom. Crna Gora je bila poslednja u grupi iza Engleske, Češke, Bugarske i tzv. Kosova.

U prvoj međusobnoj utakmici, odigranoj 27. marta u Podgorici, Srbija je slavila sa 2:0 golovima Dušana Vlahovića. Njega neće biti u timu, pa će neko drugi morati da trese mrežu rivala.

Kalkulacije su jasne, Srbiji bi pobeda donela praktično obezbeđen plasman, jer bi joj bio potreban bod u duelu sa Bugarskom na svom terenu, pod uslovom da Crna Gora savlada Litvaniju kod kuće i Mađarsku u gostima.

Remi bi više odgovarao Crnoj Gori koja bi ostala na dva boda manje sa utakmicom manje. Poraz bi "Orlove" gotovo definitivno izbacio iz trke.

Kurir sport

Bonus video:

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track