SKANDAL! OSVEDOČENI SRBOMRZAC OPET PROVOCIRA: Navijač Albanije vređao i omalovažavao naš narod preko zvaničnog naloga UEFA
Foto: Printskrin

sramota

SKANDAL! OSVEDOČENI SRBOMRZAC OPET PROVOCIRA: Navijač Albanije vređao i omalovažavao naš narod preko zvaničnog naloga UEFA

Fudbal -

Plasman srpske fudbalske reprezentacije na Evropsko prvenstvo izazvao je veliku pažnju u Albaniji.

Srbija, Fudbalska reprezentacija Srbije, Albanija Srbija
foto: Starsport

Na zvaničnom UEFA nalogu posvećenom EURO 2024. nakon što je Srbija i zvanično obezbedila mesto na velikoj smotri, ogroman broj negativnih komentara iz Albanije prosto je zatrpao ovaj profil.

Prvi koji je ispratio istorijski prolaz Srbije na Evropsko prvenstvo posle 24 godine bio je Ismail Morina, nama dobro poznato lice. Čovek koji je lansirao dron na utakmici između Srbije i Albanije, igrane 14. oktobra 2014. godine na stadionu Humskoj, i tako izazvao nerede i prekid na meču. Potom je pobegao iz Beograda, a tek kad je bio van granica Srbije pohvalio se svojim zlodelom. Dron je nosio zastavu fašističku tvorevine "Velike Albanije".

Ismail Morina
foto: Kurir štampano

Ovaj put na instagram stranici UEFA Ismail Morina koji sebe naziva "Balist Morina" napisao je dve provokativne rečenice izazvaši lavinu komentara navijača Srbije, ali i Albanije.

- Smirite se zečevi, tu sam da vam popravim sudbinu, ne brinite za to! Vidimo se u nokaut fazi!

Ismail Morina
foto: Printskrin/Instagram

Nisu mu srpski simpatizeri ostali dužni, uzvratili su mu na isti način, dok je njegova objava izazvala i njegove sunarodnike da nastave sa horskim vređanjem Srba i Srbije. UEFA nije reagovala, bez obzira na provokatorske i zastrašujuće komentare i nije izbrisala sve ono što je pisano. Ovakva histerija nastavljena je i danima posle, pa su na društvenim mrežama osvanuli snimci paljenja srpske zastave od strane nekoliko desetina Albanaca sa porukom:

- Čekamo vas!

Albanija, Navijači Albanije, Albanski navijači, Fudbalska reprezentacija Albanije, Albanija Srbija
foto: Adnan BECI / AFP / Profimedia

Očigledno je da Albanci spremaju atmosferu linča i provokacija prema Srbima, poučeni iskustvom od pre devet godina. Iako su tada navijači Albanije bili inicijatori incidenta i nemilih scena, njihov Savez i reprezentacija nisu kažnjeni, a oni su neokrenjeni prvi put u istoriji otišli na EP.

UEFA je tada zvanično ustanovila krivicu Albanije, ali je kaznila Srbiju. Utakmica je registrovana rezultatom 3:0 za Srbiju, ali su istovremeno neviđenim presedanom Orlovima oduzeta tri boda, koja su bila ključna u krajnjem bodovnom skoru. Srbija je u Albaniji na dupke punom i neprijateljski nastrojenom stadionu u Elbasanu pobedila domaćina rezultatom 2:0, golovima Aleksandra Kolarova i Adema Ljajića.

Adem Ljajić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

S obzirom na velike tenzije od strane Albanaca prema Srbima i Srbiji postavlja se pitanje, da li bi UEFA trebalo da postupi zdravorazumski i u žrebu razdvoji dve reprezentacije. To se verovatno neće dogoditi, jer između dve države zvanično nema političkih tenzija. UEFA je ranije u kvalifikacijama razdvajala Jermeniju i Azerbejdžan, odnosno Rusiju i Ukrajinu.

Ismail Morina

Ismail Morina nekoliko puta je hapšen i puštan u kućni pritvor. On je posle incidenta u Beogradu pobegao u Hrvatsku gde je zatvoren, ali ga zvanični Zagreb nije isporučio Beogradu, iako je to traženo, već Italiji. Albanska policija je 2015. godine uhapsila Morinu zbog posedovanja nelegalnog oružja, međutim sve je to bilo farsa za medije. U Albaniji Morinu doživljavaju kao nacionalnog heroja.

Kurir sport

03:49

NIJE DRŽAVA SVE ŠTO SE VIORI: ALBANCI MRZE SVE SLOVENE, NE SAMO SRBE Bratina: Nikome ne odgovara da se Velika Albanija širi Balkanom! NEĆE TO DOZVOLITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track