PAPRENO U GLAZGOVU: Najskuplje karte za gostujuće navijače u Ligi šampiona bile u Škotskoj, a najpovoljnije u Nemačkoj
Foto: Profimedia

Liga šampiona

PAPRENO U GLAZGOVU: Najskuplje karte za gostujuće navijače u Ligi šampiona bile u Škotskoj, a najpovoljnije u Nemačkoj

Fudbal -

Najskuplje karte za gostujuće navijače u Ligi šampiona bile u Škotskoj, a najpovoljnije u Nemačkoj

Najskuplje ulaznice za gostujuće navijače u fudbalskoj Ligi šampiona prošle sezone bile su u Škotskoj, a najpovoljnije u Nemačkoj, navodi se u istraživanju koje je danas objavila grupa Fudbalski navijači Evrope (FSE).

Škotski klubovi Seltik i Rendžers naplaćivali su gostujućim navijačima ulaznice po 70 evra, maksimum koji je odredila Evropska fudbalska unija (Uefa) za gostujuće sektore u utakmicama Lige šampiona, dok je Bajer Leverkuzen naplaćivao gostujućim navijačima 15 evra.

FSE, zvanična Uefina grupa za vezu sa navijačima, navela je da su bezbedna mesta za stajanje na tribinama za gostujuće navijače na evropskim utakmicama bila ključna za sniženje cena. Prosečna cena karte za stajanje bila je 28 odsto niža od mesta za sedenje na utakmicama Lige šampiona.

Prošle sezone prosečna cena ulaznica za gostujuće navijače u Ligi šampiona bila je 47 evra. Cene su dostigle vrhunac od 119 evra pre pet godina, pre nego što je Uefa ograničila cene karata za gostujuće navijače.

Nemački klubovi imali su četiri od pet najnižih prosečnih cena ulaznica za gostujuće navijače. Bajern Minhen je bio izuzet od pet nemačkih ekipa u sezoni 2022/2023.

FSE želi da Uefa održi pritisak na cene sledeće sezone u kojoj će klubovi dobiti više novca od nagrada i ukupnog prihoda, kada se Liga šampiona sa 32 proširi na 36 klubova i svaki bude igrao osam utakmica umesto dosadašnjih šest.

"Čvrsta je pozicija FSE da klubovi imaju odgovornost da nagrađuju lojalnost gostujućih navijača i da omoguće pristupačne cene, posebno imajući u vidu povećanje prihoda za sve klubove", navodi se u saopštenju FSE.

U Ligi Evropa prošle sezone granica cene karte za gostujuće navijače bila je na 45 evra, a prosečna cena iznosila je 29 evra.

U trećem Uefinom takmičenju po jačini Ligi konferencije granica je bila na 35 evra, a prosečna cena za goste bila je 20 evra. Najskuplje ulaznice ponovo su bile u Škotskoj, kod Hartsa. Uefa je ove sezone smanjila granicu na 25 evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track