SASTANAK U LONDONU: IFAB preporučio da se privremena isključenja testiraju i u profesionalnom fudbalu
Foto: Profimedia

FUDBAL

SASTANAK U LONDONU: IFAB preporučio da se privremena isključenja testiraju i u profesionalnom fudbalu

Fudbal -

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) preporučio je sa sastanka u Londonu testiranje privremenih isključenja u profesionalnom fudbalu, pravilo koje ima za cilj suzbijanje različitih nedoličnih ponašanja igrača.

IFAB je 2017. godine potvrdio primenu privremenih isključenja, sa ciljem ublažavanja mogućih tenzija na terenu i poboljšanja fer-pleja, u amaterskim kategorijama, mladima, veteranima, uz odobrenje svake nacionalne federacije i konfederacije.

U Francuskoj je od 2018. godine u amaterskim takmičenjima na snazi pravilo o privremenom isključenju, odnosno beli karton koji je prekršiocu izrečen i naloženo mu je da se smiri na deset minuta.

Profesionalni fudbal trenutno nije pogođen ovom merom i to je ono što bi moglo da se promeni u budućnosti.

Članovi odbora IFAB su takođe podržali predlog da samo kapiten tima može da priđe sudiji u određenim situacijama tokom utakmice.

Svi ovi predlozi biće razmotreni na godišnjem generalnom sastanku ovog tela u Glazgovu u martu 2024. godine.

"Kada smo pogledali pitanje privremenih isključenja - a jasno je da protokol mora biti razvijen - bili smo zainteresovani za nedolično ponašanje... Ali, takođe smo spomenuli i druge razloge, posebno taktičke faulove", rekao je Mark Bulingem, član odbora IFAB i izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske.

"Frustracija navijača je ogromna kada vide obećavajući kontranapad prekinut taktičkim faulom. A pitanja da li je žuti karton dovoljan za kaznu navelo nas je da se zapitamo da li i bi i beli karton trebalo da bude opcija", objasnio je on.

Predsednik sudijskog komiteta Fifa Pjerluiđi Kolina, koji je i u tehničkom potkomitetu IFAB-a, rekao je da bi privremeno isključenje moglo da se uvede i u profesionalni fudbal već od sledeće sezone, pod uslovom da generalna skupština tog tela to odobri u martu.

"Testiranje ovog pravila je bilo uspešno među amaterima. Sada govorimo o mnogo višem nivou, profesionalnom. Moramo da razvijemo nešto što funkcioniše ili je dostojno fudbala na visokom nivou", rekao je Kolina.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track