"MISLIO SAM DA SE NEĆU VRATITI ŽIV" Zbog rata mu NISU DALI da zaigra za Zvezdu: "Zaustavili su nas NAORUŽANI HRVATSKI VOJNICI"
Foto: Alexander Pohl / Zuma Press / Profimedia

neverovatna priča

"MISLIO SAM DA SE NEĆU VRATITI ŽIV" Zbog rata mu NISU DALI da zaigra za Zvezdu: "Zaustavili su nas NAORUŽANI HRVATSKI VOJNICI"

Fudbal -

Legendarni fudbaler Hasan Salihamidžić (46), nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, ima neverovatnu životnu priču. Sarajevo, Beograd, hrvatski vojnici i put za Nemačku u toku građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije obeležili su njegove tinejdžerske godine, u periodu kada je bio kadetski reprezentativac, jedan od najtalentovanijih fudbalera u državi koja se raspala pre njegovog punoletstva i nesuđeno pojačanje Crvene zvezde sa kojom je trenirao!

Bivši krilni napadač i sportski direktor Bajerna iz Minhena napustio je Jugoslaviju 1992. godine, nakon što je njegov otac na raznim krajevima Evrope pokušao da mu pronađe klub u kojem će nastaviti karijeru. Prvo ga je prebacio do Splita, zatim ukrcao na autobus za Dortmund, a krajnja destinacija bio je Hamburg gde je Ahmed Halilhodžić - brat popularnijeg Vahe - ubedio klupske čelnike da mu pruže šansu.

Hasan Salihamidžić
foto: Profimedia

Odlazak u Hamburg bio je poslednja etapa avanture za Hasana Salihamidžića, pošto je sve počelo dosta ranije - on je bio jedan od najtalentovanijih jugoslovenskih fudbalera u svojoj generaciji, a sudbinski je vezan i za Beograd u kojem je gledao svoj budući klub, slavni Bajern.

"Bio sam 1991. na utakmici kad su igrali Crvena zvezda i Bajern. Imao sam priliku da osetim tu atmosferu, jer sam tada bio član mlade reprezentacije Jugoslavije", rekao je Hasan Salihamidžić pre nekoliko godina srpskim novinarima i zatim otkrio za koga je navijao: "Za Crvenu zvezdu! Normalno!"

Slučajno, Hasan Salihamidžić godinu dana kasnije proveo je dva meseca u Beogradu. Došao je na okupljanje kadetske reprezentacije, poslednjim letom iz Sarajeva za Beograd pre nego je prekinut avionski saobraćaj na toj relaciji. Otac Ahmed dovezao je Hasana i njegovog saigrača Vedrana Pelića 30. aprila u Sarajevo, kako bi poleteli za Beograd i javili se na okupljanje nacionalnog tima.

Hasan Salihamidžić
foto: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Na putu Konjic - Sarajevo čekali su čak četiri sata, jer je na kontrolnom punktu moralo da se proveri da li je Fudbaslki savez Jugoslavije stvarno pozvao dvojicu mladih fudbalera. Kada su dobili dozvolu da prođu stigli su na poslednji redovan let između Sarajeva i Beograda, dvadesetak dana nakon što su u samom gradu počele borbe u okviru građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Davne 1992. godine trojica mladih fudbalera iz Bosne i Hercegovine bili su kadetski reprezentativci Jugoslavije - pored Hasana Salihamidžića tu su bili njegov saputnik Vedran Pelić i Edis Mulalić, a kako je raspad države već počeo oni nisu imali gde da se vrate. Bilo je teško očekivati da će trojica maloletnika biti pušteni da se sami snalaze na području zahvaćenom ratom, pa su dva meseca ostali u Beogradu!

U tom periodu trojica fudbalera trenirali su sa Crvenom zvezdom, koja je odmah primetila talenat mladog Salihamidžića, kasnije zvezde Bajerna iz Minhena. Postojali su čak i kontakti da on ostane u klubu, ali složena politička situacija takvu ideju je sasekla u korenu. O mladom fudbaleru u superlativima je tih dana pričao i čuveni Miljan Miljanić, koji je obavljao funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Hasan Salihamidžić
foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Ni njegove reči nisu imale težinu u to vreme - Hasan je morao kući, u Jablanicu. Okolnim putem, preko Mađarske i Slovenije, pa Hrvatske koja nije blagonaklono gledala na to što prolazi kroz njenu teritoriju. I Hrvatska je učestvovala u ratu na prostoru današnje Bosne i Hercegovine, a upravo sa njihovim vojnicima imao je najneprijatniju situaciju kad je krenuo da napušta rodnu zemlju i sreću potraži na severu Evrope!

"Mislio sam da neću stići živ u Nemačku kada su nas na 11. kontrolnom punktu zaustavili naoružani hrvatski vojnici, koji su nam tražili pasoše. Svi putnici su imali hrvatske pasoše, osim mene koji sam imao pogrešnu boju isprava. Odmah su me okružili i počeli da me ispituju ko sam i šta sam, da bi nakon dugog ubeđivanja poverovali da sam fudbaler. 'Idi igraj fudbal', rekao mi je jedan od njih", prisetio se Hasan.

U seniorskoj karijeri nosio je dres Hamburga, Bajerna, Juventusa i Volfsburga, u kojem je 2012. godine završio karijeru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine tokom punih deset godina odigrao je 42 meča, uz šest postignutih pogodaka. Sa ekipom Bajerna kao igrač osvojio je 16 trofeja, a šest godina obavljao je ulogu sportskog direktora u slavnom nemačkom klubu.

Kurir sport / Mondo / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track