KO JE TAJKUN ZBOG KOGA UEFA MENJA BITNO PRAVILO LIGE ŠAMPIONA: Sin običnog stolara postao bogataš, pa gomilu para uložio u sport
Foto: Profimedia

Novi format

KO JE TAJKUN ZBOG KOGA UEFA MENJA BITNO PRAVILO LIGE ŠAMPIONA: Sin običnog stolara postao bogataš, pa gomilu para uložio u sport

Fudbal -

Britanski mediji pišu poslednjih dana da je Mančester junajted inicirao kod UEFA promenu pravila u novom formatu Lige šampiona.

Prema trenutnim UEFA pravilima, nijedna osoba ili organizacija ne može da ima "kontrolu ili uticaj na više od jednog kluba koji igra u UEFA takmičenju". Junajted je sada u problemu jer je nedavno Ser Džim Redklif kupio 25 odsto deonica ovog kluba, a ujedno je vlasnik francuskog ligaša Nice.

Redklif (71) je zvanično najbogatiji Britanac, težak je oko 30 milijardi funti, odnosno 35 milijardi evra. On je predsednik i glavni izvršni direktor grupe za hemikalije INEOS, koju je osnovao 1998. godine.

Rođen je u Lankaširu, gradiću koji se nalazi u blizini Mančestera i od malena je veliki navijač Mančester junajteda. Redklif je vezan i za Čelsi, pošto je bio deo organizacije kluba.

"Ja sam vlasnik sezonske karte u Čelsiju već godinama, iako sam stvarno navijač Mančester junajteda", priznao je bogataš jednom prilikom.

Redklif je odrastao u skromnim uslovima. Otac mu je bio stolar, a majka je radila u računovodstvu. Kada je imao 10 godina preselio se u Hal sa porodicom. Otac je kasnije počeo da vodi fabriku za izradu nameštaja.

Nakon što je završio gimnaziju, diplomirao je na Univerzitetu u Birmingemu, postao je hemijski inženjer. Takođe, pohađao je visoku školu za biznis u Londonu, učio je računovodstvo i diplomirao 1980. godine.

Njegov prvi posao bio je sa naftnom kompanijom Esso, pre nego što se 1989. preselio u američku privatnu grupu. U međuvremenu je biznis proširio kupujući rafinerije i fabrike u Škotskoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Kanadi...

U međuvremenu je sedište kompanije preselio u Švajcarsku kako bi smanjio iznos poreza za 100 miliona funti godišnje. Takođe je svoje prebivalište preselio u Monako i tako uštedeo dodatna četiri miliona godišnje.

Njegova kompanija zapošljava oko 19.000 ljudi širom sveta. Proizvodi goriva i maziva, ambalažu za hranu, građevinske materijale... Prošle godine Ineos je imao promet od 45 milijardi funti.

Poslednjih 12 meseci on je postao poznat u javnosti. Njegovo bogatstvo raste iz dana u dan. Poseduje dve ogromne jahte, a kupio je i "Hampshire II" koji košta 130 miliona funti i može da smesti 14 gostiju i 23 člana posade. U njemu ima šest velikih kabina, ima bazen na jednoj od paluba, heliodrom, đakuzi, saunu, bioskop...

Ima ogroman vozni park, a najviše voli "Land Rover Defenders".

Najbogatiji Britanac je pored zarađivanja novca, učestvovao i na ekspedicijama na Severnom i Južnom polu i trčao je na maratonima.

Pored francuske Nice i deonica Juanjteda, vlasnik je i švajcarske Lozane od 2017. godine. Puno para ulaže u jedrenje i biciklizam, gde ima svoje timove na najznačajnijim takmičenjima, a takođe ulaže i u Formulu 1.

Kurir sport / ID

Bonus video:

00:25

Navijači dolaze na stadion Rajko Mitić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track