LJUDI, ZAMISLITE DA NAM NAJVEĆI SVETSKI DERBI BUDE MEČ AL AHLI - DUBAI: Da, moguće je! Milijarde hoće da nam izbuše loptu...
Foto: Shutterstock

goruća tema

LJUDI, ZAMISLITE DA NAM NAJVEĆI SVETSKI DERBI BUDE MEČ AL AHLI - DUBAI: Da, moguće je! Milijarde hoće da nam izbuše loptu...

Fudbal -

Sumanuto veliki novac iz Emirata, Arabije i Katara žestoko je uzdrmao najpopularniji sport na svetu i preti da ubije emocije i sve svede na biznis

Mnogi nisu ni svesni šta se dešava u svetskom fudbalu kakav danas poznajemo.

Tektonski poremećaji prolaze tek tako, a izgleda da ćemo shvatiti sve kada dočekamo da najveći derbi svetskog fudbala bude Al Ahli - Dubai... I sama pomisao zvuči zabrinjavajuće, ali previše je stvari koje vode ka tome da taj ili neki sličan meč postane epicentar svetskog fudbala.

Njukasl
foto: EPA

Šta se zapravo dešava? Formiranje Superlige u fudbalu, takmičenja u kom se sve vrti oko sumanutih suma novca, gotovo izvesno bi privuklo i bogate klubove iz Arabije, pa možda čak i Katara i Emirata. Sve glasnije se pominje da bi četiri kluba iz Prve lige Saudijske Arabije bila deo projekta Superlige.

Ako bi se to desilo, slobodno bismo mogli da odsviramo kraj fudbalu kakvog danas poznajemo. Iz dva razloga. Prvo, sve što vredi u evropskom fudbalu oni bi kupili, a igrači bi tada ko od šale odlazili u njihove redove, jer bi igrali najjače takmičenje na svetu.

A onda dolazimo do srži problema - emocija. Fudbal će izgubiti emocije s Dubaijem. Svaki iskreni ljubitelj ovog sporta radije bi uživo gledao meč Dandi - Dandi junajted nego Al Hilal - Dubai. Minimalna količina emocija postoji na sportskim događajima u Emiratima.

Prosto, tamo je sve biznis i fudbal je samo sredstvo za poslovne planove. E to je ono što ne sme da se dozvoli. Tu su Englezi glavni kočničari i oni neke stvari neće dozvoliti.

Al Hilal, Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Mitrović, Nejmar, Bono
foto: FK Al Hilal

Doduše, da budemo potpuno pošteni, baš ti Englezi su i pokrenuli ceo haos transferima od 100+ miliona i novcem upravo iz arapskih zemalja.

Čisto sumnjamo da je moguće da se Ostrvljani odreknu toga da gledaju Notingem i Lids protiv Junajteda... Ili da navijači Mančestera žele da gledaju samo svoj tim protiv Reala, Barse, Bajerna, Al Ahlija...

Superliga bi obesmislila i uništila nacionalna takmičenja i kao takva nije budućnost fudbala! Bar ne u ovom trenutku.

Obeštećenje 100 miliona evra - moć ili sramota?

Obeštećenja u fudbalu su doživela ogroman rast u protekloj deceniji. Ono što je početkom dvehiljaditih godina bilo nezamislivo sada je realnost - za najbolje fudbalere klubovi plaćaju obeštećenje i iznad 100 miliona evra.

Ovo izaziva sukob mišljenja. Neki smatraju da je to dokaz moći fudbala i slika toga koliko je igra s loptom porasla, dok drugi u tome vide sramotu i činjenicu koliko su se vrednosti u savremenom svetu poremetile.

Kurir sport / M. B.

Bonus video:

01:52

ALEKSANDAR ČEFERIN ZA KURIR: Pozdrav čitaocima u Srbiji, volite fudbal! KAKO TO DA PREDSEDNIK UEFA NIJE IMAO ZAPAŽENU KARIJERU, A I DANAS DAJE GOLOVE KAO OD ŠALE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track