SRBI SU PONOSAN NAROD! NE PLAŠE SE BILO ČEGA: Rusi oduševljeni porukom iz Beograda! Žele da nas ugoste u martu, u Sankt Peterburgu
Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV, Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

prijateljska

SRBI SU PONOSAN NAROD! NE PLAŠE SE BILO ČEGA: Rusi oduševljeni porukom iz Beograda! Žele da nas ugoste u martu, u Sankt Peterburgu

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije spremna je da gostuje u Rusiji krajem marta i odigra prijateljsku utakmicu sa selekcijom te zemlje.

Katar, Srbija, Navijači
foto: Kurir

Bila bi to odlična provera za Orlove, ujedno i prva jaka utakmica za Ruse koji su pod sankcijama zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Srbija je spremna da igra sa Rusijom, međutim samo uz dozvolu UEFA i FIFA. Ukoliko se to dogodi, neće postojati ni najmanji problem da selektor srpske fudbalske reprezentacije Dragan Stojković povede igrače u Sankt Peterburg i odigra meč koji bi bio održan 21. ili 22. marta.

Srbija, Fudbalska reprezentacija Srbije, Albanija Srbija
foto: Starsport

Veliku pažnju ovoj vesti dali su u Rusiji, što je i razmljivo. Njihova reprezentacija nije igrala ni sa jednom evropskom selekcijom od uvođenje sankcija i izbacivanja Rusije iz svih međunarodnih takmičenja. Uglavnom su igrali sa selekcijama iz Azije, Afrike i Srednje Amerike.

- Ukoliko Rusija bude igrala prijateljski meč sa Srbijom, to će biti veoma dobro za našu reprezentaciju. Srbi su ozbiljan protivnik, takve utakmice su nam sada potrebne. Hoće li naši fudbaleri biti motivisaniji za ovaj, nego za meč sa Kubom? Protiv Kube smo dali dosta golova, što znači da su naši momci i tada bili motivisani - rekao je Jurij Sjomin, bivši ruski selektor za portal Metaratings.

Jurij Sjomin
foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Bivši ruski reprezentativac, danas trener Andrej Černišov koji je radio u Srbiji vodeći Spartak iz Subotice i novobeogradski Radnički, takođe je komentarisao mogući meč:

- Srbi se veoma dobro ophode prema nama. Radio sam tamo od 2015. do 2017. godine i tada sam osetio ljubav, kao i ove godine. Kada god bi neko saznao da sam Rus, želeli bi da pricaju sa mnom. Srbi imaju stav pun poštovanja prema Rusima, pricaju da smo braca i da moramo da se držimo zajedno - rekao je Černišov za Metaratings i dodao:

- Navijači Crvene zvezde su imali akciju na meču protiv Mančester sitija (pevali pesmu "Kaćuša" op.a.). Sećam se da sam gledao neku međunarodnu utakmicu košarkaškog kluba Zvezde, tada su takođe pevali pesme i okačili baner podrške Rusiji. Izgleda kao da nema mnogo Srba, da je zemlja mala, ali oni znaju kako da budu prijatelji i da čine dobre stvari. Ne plaše se lošeg tretmana i pretnji sankcijama. Ponosan su narod, spreman da istrpi sve zarad prijateljstva. Ako treba, otićiće na demonstracije, samo da podrže našu zemlju. Srpski narod zaslužuje ogromno poštovanje i divljenje. Nebrojano puta su ostajali ‚jedan na jedan‘ sa istim imperijalistima i nikada se nisu predali, uvek su se borili.

Andrej Černišov
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Posle ukidanja sankcija našoj zemlji 1995. godine, Rusija je bila jedna od prvih koja je odigrala fudbalsku utakmicu protiv našeg tima. Bilo je to 31. maja na stadionu Crvene zvezde, a Rusi su slavili sa 2:1 (2:1). Gol za Srbiju dao je Dejan Rambo Petković u 34. minutu, dok su pogotke za Rusiju postigli Valerij Karpin (33, penal) i Vladimir Beščasni (41).

Selektori dve reprezentacije bili su Slobodan Santrač i Oleg Romancev, a na Marakani je tada bilo 18.292 gledaoca. Zanimljivo, sadašnji selektori Srbije i Rusije, Dragan Stojković i Valerij Karpin bili su starteri u toj utakmici pre 28 godina.

Rusija, Valerij Karpin
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Srbija je tada zaigrala u sastavu: Zvonko Milojević, Slobodan Komljenović, Siniša Mihajlović, Albert Nađ, Budimir Vujačić, Branko Brnović, Slaviša Jokanović, Dejan Govedarica, Savo Milošević, Dragan Stojković, Dejan Petković. U nastavku su šansu dobili - Saša Ćurčić, Zoran Mirković i Darko Kovačević.

Startnih 11 Rusije čini su: Dmitrij Harin, Dmitrij Hlestov, Omari Tetradze, Jurij Kovtun, Vasiliy Kuljkov, Valerij Karpin, Viktor Onopko, Dmitrij Čerišev, Vladimir Beščastni, Igor Šalimov, Sergej Kirjakov. Priliku da zaigraju u drugom poluvremenu imali su - Stanislav Čerčesov, Andrej Afanasjev, Ramiz Mamedov.

Kurir sport/Metaratings/A. R.

00:30

Piksi na Puškaš Areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track