KATASTROFALNA GODINA SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA: UEFA "podvukla crtu" koeficijent Srbije se potpuno SROZAO!
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

rang lista

KATASTROFALNA GODINA SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA: UEFA "podvukla crtu" koeficijent Srbije se potpuno SROZAO!

Fudbal -

Srbija je kraj 2022 godine okončala kao 11. na rang listi UEFA a tekuću godinu završava čak osam mesta slabije plasirana tek na 19. mestu.

Ovakvom padu su, naravno, doprineli loši rezultati srpskih klubova u UEFA takmičenjima što će im u narednim sezonama doneti teži put ka grupama.

Zbog brisanja koeficijenata iz sezone 2018/19 Srbija je u tekućoj sezoni, prvu sa pet klubova u istoriji, počela sa 13. pozicije, a najvažnije je bilo da na kraju ostane u prvih 15, jer bi tako zadržala pet klubova u Evropi, odnosna dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i u sezoni 2025/26.

Međutim to se nije dogodilo.

Trio koji se plasirao u grupe evro takmičenja sakupio je samo dva remija ( Zvezda i TSC), a zbirno pet klubova klubova Superlige ( Crvena zvezda, TSC , Čukarički, Partizan i Vojvodina) su zaključno sa kvalifikacijama, na 28 utakmica upisali 25 poraza, uz dva remija i jednu pobedu.

Još sledeće sezone Srbija će imati pet predstavnika.

Prvak Srbije će direktno u plej-of za Ligu šampiona, dok vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija za to takmičenje. Osvajač Kupa Srbije može do Lige Evrope jer će imati samo jednu kvalifikacionu utakmicu, dok će treći i četvrti pokušati da dođu Lige konferencija kroz kvalifikacija.

Ovako izgleda konačna lista nacionalnom koeficijentu, koju je UEFA objavila 25. decembra.

Srbija
foto: UEFA.com

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track