SUPERLIGA SRBIJE NIJE ZA "PLJUVANJE": Na pola sezone 11 tinejdžera je davalo golove! LUKOVIĆ, MIJATOVIĆ I SREMČEVIĆ su TOP igrači
Foto: www.crvenazvezdafk.com, Starsport/Dušan Milenković

liga talenata

SUPERLIGA SRBIJE NIJE ZA "PLJUVANJE": Na pola sezone 11 tinejdžera je davalo golove! LUKOVIĆ, MIJATOVIĆ I SREMČEVIĆ su TOP igrači

Fudbal -

Srpska Superliga iznedrila je ove jeseni nekoliko mladih fudbalera, za koje se otimaju evropski klubovi. I što je još važnije, mašu milionima evra i ne pitaju za cenu.

0373359710, evri, milioni, lutrija
foto: Jonathan Jake Scott / Alamy / Alamy / Profimedia

Svedoci smo da unazad deceniju i više slušamo priče da je srpski klupski fudbal dotakao dno, da nema kvaliteta u našem prvenstvu, da se sve zna unapred... A, da li je stvarno tako? Naravno da nije. Jer da jeste, onda ne bi skauti inostranih klubova dolazili u Srbiju i gledali naše talente.

Posebno upečatljiv utisak ove jeseni ostavila su trojica mladih napadača. Miloš Luković iz IMT, Jovan Mijatović iz Crvene zvezde i Uroš Sremčević iz lučanske Mladosti. Prva dvojica imaju po 18 godina, a treći sa 17 leta još nije punoletan. Svi su velika budućnost srpskog fudbala.

Miloš Luković
foto: Starsport/Dušan Milenković

Miloš Luković eksplodirao je u dresu IMT, postigao je deset golova u Superligi i jedan u Kupu Srbije, upisao i jednu asistenciju. Tri gola dao je Novom Pazaru, dva Napretku i Čukaričkom, a na terenu je proveo 1.641 minut. Nije ni čudo što ga je zapazila Crvena zvezda, ali se čini da će korpulentni napadač put Rusije, jer je moskovski Spartak za njega spreman da iskešira neverovatnih 6.000.000 evra, uz 20 odsto od naredne prodaje.

Jovan Mijatović
foto: Starsport©

Jovan Mijatović dao je takođe 11 golova ove jeseni, od toga osam u Superligi, jedan u kupu i dva u omladinskoj Ligi šampiona. Rešio je mladi napadač Crvene zvezde tri utakmice u prvenstvu, direktno svojim golovima protiv Javora, Železničara i Mladosti doneo klubu devet bodova. Mogao je biti i uspešniji, da je u Ligi šampiona protiv Jang Bojsa i Mančester sitija bio samo malo strpljiviji i koncentrisaniji. Žele ga Fejenord, Zenit, Juventus i Betis.

Uroš Sremčević
foto: Starsport/Dušan Milenković

Uroš Sremčević dao je četiri gola na 16 mečeva u Superligi. Pokazao je ovaj 186 centimetara visoki momak iz Kragujevca ozbiljan potencijal. S toga i ne čudi što je interes za njega pokazao Mančester siti, spreman da Lučancima plati čak 3.000.000 evra za napadača. Ne treba zaboraviti, da je Siti prethodne godine iz Lučana odveo Đorđa Gordića (2.000.000), dok je Stouk siti za 1.400.000 evra otkupio Nikolu Jojića.

Adetunđi Adešina
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Pored trojice napadača, u Superligi su se raspucali i drugi mladi napadači. Zato se ne sme zaboraviti učinak Nigerijca Adetundžija Adešine iz Novog Pazara (tri gola), Mihajla Cvetkovića iz Čukaričkog koji ima samo 16 godina (tri gola), Mihaila Ivanovića iz Vojvodine (dva gola), Nikole Vukića iz IMT (dva gola) i Matije Gluščevića iz kragujevačkog Radničkog 1923 (dva gola). Isto tako po jednom su mrežu tresli tinejdžeri Matija Mitrović (Voždovac), Marko Veličković (Mladost Lučani) i Veljko Jocić (Spartak).

Mladi napadač Partizana Dušan Jovanović koji ima 17 godina, debitovao je u Superligi, a u listu strelaca upisao se u Kupu Srbije. Od igrača koji nisu napadači ili ofanzivni vezni odličan utisak ove jeseni ostavio je Kosta Nedeljković (18) iz Crvene zvezde, koji eksplodirao, kako u Superligi, tako i u Ligi šampiona. Pažnju na sebe skrenuli su i Bojan Kovačević (19) defanzivac Čukaričkog, Nikola Miličić (19) štoper Radničkog 1923 i Jovan Anđelković (19) krilo Radnika.

Biseri srpske Superlige

Miloš Luković (IMT) 10

Jovan Mijatović (C. zvezda) 8

Uroš Sremčević (Mladost) 4

Adetunđi Adešina (Novi Pazar) 3

Mihajlo Cvetković (Čukarički) 3

Mihailo Ivanović (Vojvodina) 2

Nikola Vukić (IMT) 2

Matija Gluščević (Radnički 1923) 2

Matija Mitrović (Voždovac) 1

Marko Veličković (Mladost) 1

Veljko Jocić (Spartak) 1

01:50

Mijatović posle poraza od Sitija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track