GODIŠNJICA SMRTI JEDNOG OD NAJBOLJIH FUDBALERA SVIH VREMENA: Statua Hrista Spasitelja osvetljena u bojama Peleovog dresa
Foto: Mauro PIMENTEL / AFP / Profimedia

SEĆANJE

GODIŠNJICA SMRTI JEDNOG OD NAJBOLJIH FUDBALERA SVIH VREMENA: Statua Hrista Spasitelja osvetljena u bojama Peleovog dresa

Fudbal -

Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru osvetljena je bojama dresa brazilske reprezentacije koji je nosio Pele, povodom godišnjice smrti jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Pele je umro pre godinu dana od raka u 82. godini.

Na statui je projektovan žuti dres sa brojem 10 brazilske reprezentacije i poruka pape Franje, pošto je Pele bio pobožni katolik.

"Pele, kako je gospodin Edson Arantes do Nasimento bio globalno poznat, nesumnjivo je bio igrač koji je u svom životu pokazao sve pozitivne osobine sportiste. Sećanje na 'Kralja fudbala' ostaje neizbrisivo u mislima mnogih i stimuliše nove generacije da u sportu traže sredstva za jačanje veza jedinstva među nama", navodi se u poruci pape.

Verske ceremonije održane su u Santosu, lučkom gradu koji je Pele golovima i uspesima proslavio igrajući za istoimeni klub.

Santos je odao počast na ceremoniji na svom stadionu Vila Belmiro, gde je jedan od Peleovih sinova Edson Čolbi do Nasimento sa centra terena pustio 10 belih balona.

Počast Peleu odala je i Međunarodna fudbalska federacija, koja je objavila video njegovih najboljih poteza uz poruku: "Peleovo nasleđe će uvek živeti".

Pele je jedini fudbaler koji je u tri navrata osvajao Svetsko prvenstvo, 1958, 1952. i 1970.

Smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena, a u brojnim anketama proglašen je za najboljeg fudbalera 20. veka. Sa 1.279 golova u 1.363 utakmica, uključujući i prijateljske, Pele je u Ginisovoj knjizi rekorda.

(Beta)

00:49

Grobari, Partizan, Evroliga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track