GRAFIČAR SARAĐUJE SA LOS ANĐELES GALAKSIJEM: Predsednik kluba Slobodan Govedarica u poseti velikanu MLS lige
Foto: Privatna Arhiva

ljubičasti u akciji

GRAFIČAR SARAĐUJE SA LOS ANĐELES GALAKSIJEM: Predsednik kluba Slobodan Govedarica u poseti velikanu MLS lige

Fudbal -

Predsednik FK Grafičar Slobodan Govedarica boravi u poseti Los Anđeles Galaksiju, jednom od najpoznatijih američkih fudbalskih klubova.

Slobodan Govedarica
foto: Privatna Arhiva

Cilj posete je saradnja dva kluba, jer je Grafičar prepoznatljiv kao riznica talentovanih fudbalera. Iz kluba sa Senjaka kažu da su ponosni što doprinose stvaranju igrača, kako za prvi tim Crvene zvezde i reprezentaciju Srbije, tako i za klubove "liga petice".

Grafičar simbolizuje rudnik mladih i talentovanih igrača, koji već godinama unazad beleži sjajne rezultate u Prvoj ligi Srbije. U aktuelnoj takmičarskoj godini ekipa sa Senjaka je napravila novi iskorak u Kupu Srbije plasmanom u osminu finala, a napredak i konstantan razvoj je primetan iz sezone u sezonu. Iskustvo u radu Grafičar je u minulom periodu imao priliku da razmeni sa mnogim evropskim klubovima.

Naporan i posvećen rad, pre svega sa mladim igračima je odjeknuo čak do Sjedinjenih Amerčkih Država, te je na adresu direktora Slobodana Govedarice stigao poziv renomiranog stručnjaka, nekadašnjeg člana Mančester junajteda, Borusije Dortmund, Sportinga iz Lisabona, Kristal palasa, a trenutno tehničkog direktora Los Anđeles Galaksija - Jovana Kirovskog, sa ciljem da dva kluba razmene iskustva i dogovore buduću verujemo plodonosnu saradnju.

- Zahvalio bih se svima u LA Galaksiju na izvanrednom gostoprimstvu, pre svega fudbalskoj legendi Jovanu Kirovskom, koji na izuzetno profesionalan način sprovodi ličnu viziju i prenosi bogato iskustvo. Razgovarali smo o potencijalnoj saradnji Galaksija i Grafičara, kao i eventualnim pozajmicama. Krasi nas atribut da smo klub koji okuplja najtalentovanije mlade igrače u Srbiji, od kojih kasnije nastaju vrhunski asovi. Radimo sistemski, jer su fudbalerima omogućeni optimalni uslovi za razvoj i promociju u seniorsku konkurenciju. Ponosni smo jer doprinosimo stvaranju igrača kako za prvi tim Crvene zvezde i reprezentaciju Srbije, tako i za klubove iz liga petice. Uostalom ljudi iz LA Galaksija su već upoznati sa transferom Fol Falua u francuski Rems - istakao je Slobodan Govedarica.

Slobodan Govedarica
foto: Printskrin/Jutjub

Način poslovanja Galaksija, koji je u svojim redovima imao asove poput Ibrahimovića, Ernandeza, Robija Kina, Dos Santosa je na vrhunskom nivou i dobro poznat širom sveta.

- Velika prednost LA Galaksija, pored infrastrukture, sportskih radnika i igrača, je u stabilnim i redovnim prihodima. Ostvarili su promet u protekloj godini od 98 miliona dolara, dok je čist profit iznosio svega četiri miliona. Kompanija AEG je vlasnik kluba, podržava ih šest velikih sponzora, a vrednost tima je procenjena na 925 miliona dolara. Sve to su preduslovi da bi se sprovodio plan razvoja i strategije, a istakli su koliko je važno da svi zaposleni u kolektivu imaju stabilna primanja. Partnerstvo koje imamo sa Crvenom zvezdom nama to omogućava, velike zasluge joj dugujemo, ali pored toga što razvijamo najtalentovanije Zvezdine igrače trudimo se ujedno da podignemo i vlastitu Omladinsku školu. Plan je da kroz saradnju sa klubovima poput LA Galaksija podignemo rad na još viši nivo.

Prvi čovek Grafičara je tokom posete Los Anđeles Galaksiju imao priliku da se bolje upozna sa infrastrukturom kluba, njihovim trening centrom, načinom rada sa igračima, administracijom i planovima za razvoj.

- Stadion ima kapacitet od 27.000 mesta, a izgrađen je 2003. godine. Deo je sportskog kompleksa koji je koštao 150 miliona dolara. Tu se još nalazi manji, atletski stadion na kom igra njihov drugi tim. Potom, velodrom je odmah uz stadion, kao i teniski objekat sa 8.000 sedišta. Kompleks će biti važan za organizaciju Olimpijskih igara koje će biti održane 2028. godine, a biće pogodan za takmičenje u brojnim fudbalskim disciplinama. Svim objektima upravlja čuvena kompanija AEG Worldwide, koja poseduje nekoliko sportskih timova, a vodi više od 100 klubova, pozorišta i arena širom sveta, kao i preko 25 muzičkih festivala.

Uverio se direktor Grafičara da su rezultati naših sportista poznati i u SAD.

- Prilikom putovanja u Sjedinjene Američke Države sam se uverio u ono što sam video u Evropi, a to je da naša država puno pomaže i ulaže u sport, što čini da postižemo izvanredne rezultate i da za naše uspehe praktično u svim sportovima znaju i u dalekom Los Anđelesu.

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Jedna od centralnih tema u fudbalskom Los Anđelesu je srpski reprezentativac Dejan Joveljić. Do sada je u dresu LA Galaksija postigao 19 golova, uz osam asistencija. U aktuelnoj sezoni je zablistao na nekoliko utakmica, a čelnici kluba iz Kalifornije žele da nastave saradnju sa mladim centarforom.

- Uvek je lepo i prijatno kada odete u inostranstvo, gde možete da čujete pregršt pohvala na partije srpskih fudbalera. Takav je slučaj i sa Joveljićem, koji u Americi gradi reputaciju vrhunskog igrača. Svi u LA Galaksiju su zadovoljni njegovim igrama i planiraju da im bude starter ove sezone. Od kluba će da dobije vetar u leđa, a sve ostalo je na njemu, odnosno da bude pravi kao što jeste. Pored onog što pokazuje na terenu, svi hvale njegov karakter i zbog toga je omiljen u timu. Živeo sam dugo u Los Anđelesu i mogu da potvrdim da su ga sa razlogom prihvatili, jer se u Kaliforniji cene samo prave vrednosti - zaključio je Slobodan Govedarica.

Kurir sport

00:18

Jovan Mijatović Božićni intervju za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track