OBA MOJA DEDA BILI SU NACISTI I VOJNICI ADOLFA HITLERA: Legenda nemačkog fudbala i srpski zet govorio o svojoj MRAČNOJ PROŠLOSTI
Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

ispovest

OBA MOJA DEDA BILI SU NACISTI I VOJNICI ADOLFA HITLERA: Legenda nemačkog fudbala i srpski zet govorio o svojoj MRAČNOJ PROŠLOSTI

Fudbal -

Proteklih dana mediji u Nemačkoj bave se porodičnom prošlošću aktuelnih ličnosti iz različitih oblasti. Povod je biografija dede ministarke Anelene Berbok, koji je bio oficir nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Analena Berbok
foto: Printskrin

List "Bild" najviše se bavi ovom temom, pa su tako otkrili da je deda ministarke Berbok Valdemar bio pukovnik u Hitlerovoj vojsci. Novinari ovog lista bavili su se istraživačkim radom, pa su tako objavili spisak poznatih ljudi koji su otvoreno govorili o nacističkoj prošlost svojih predaka.

Naslovna fotografija teksta donosi marš vojnika nacističke Nemačke kroz Zagreb, u aprilu 1941. godine posle okupacije Kraljevine Jugoslavije. U tekstu se navodi da je više od 18.000.000 Nemaca služilo u jedinicama Vermahta koji je bio pod komandom Adolfa Hitlera.

nemački vojnici, vojnici Vermahta, Zagreb
foto: Printskrin

Jedan od onih koji je bez ustezanja pričao o mračnoj prošlosti svoje porodice iz vremena Adolfa Hitlera i Drugog svetskog rata bio je poznati fudbalski trener i legenda nemačkog fudbala Lotar Mateus.

Bivši trener Partizana, koji je crno-bele prvi put uveo u Ligu šampiona 2003. godine, ujedno i srpski zet jer je bio oženjen za Marijanu Kostić, otkrio je zanimljive stvati vezane za svoje porodično poreklo.

Lotar Mateus
foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Tako se Lotar Mateus u izjavi za list Bild prisetio da mu je jedan deda služio u Vermahtu i da je poginuo tokom rata, a da je drugi je posle rata pobegao iz oblasti Šlezija. Njegova porodica se potom nastanila u mestu Erlangen, između Nirnberga i Firta, u Bavarskoj gde se Lotar rodio 1961. godine.

- Znam samo da je otac moje majke poginuo u ratu. A moj deda sa očeve strane je pobegao iz Šlezije sa celom porodicom, sa šestoro dece, od kojih je najstarije bio moj otac. Putovali su vozom tri-četiri dana dok nisu stigli do Erlangena - rekao je Lotar Mateus u izjavi za list Bild.

Lotar Mateus
foto: Printskrin

Pored Lotara Mateusa, o nacističkoj prošlosti vlastitih porodica govorili su premijer Saksonije-Anhalt Rajner Haselof, advokat Gerhard Ran, glumac Frensis Fulton-Šmit, političarka Doroteja Ber i istoričar Štefan Brauburger.

Kurir sport/Bild

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track