ZDRAVKO MAMIĆ PREDSEDNIKU SUDA POKLONIO SAT OD 15.000: Bivši vlasnik Dinama priznao da je "hteo da ga ima na svojoj strani"
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

IZDAŠAN POKLON

ZDRAVKO MAMIĆ PREDSEDNIKU SUDA POKLONIO SAT OD 15.000: Bivši vlasnik Dinama priznao da je "hteo da ga ima na svojoj strani"

Fudbal -

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zatražilo produženje pritvora susependovanom predsedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću.

Tužiteljka Bojana Jolović je na ročištu iznela podatak da je Debevec primio na poklon od bivšeg predsednika zagrebačkog "Dinama" Zdravka Mamića, sat vredan 15 hiljada evra.

Mamić je istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potvrdio da je Debevecu dao "simbolični poklon" u vreme kada je Sud BiH odlučivao o zahtevu hrvatskog pravosuđa da bude izručen toj zemlji, gde je bio osuđen zbog izvlačenja višemilionskih iznosa iz "Dinama".

Mamić, koji ima i državljanstvo BiH, naveo je da je poklonio Debevecu sat, jer je "znao da je dobro imati predsednika suda na svojoj strani za vreme tih postupaka".

"Sat od 15.000 evra nikako ne može biti simboličan poklon", navela je tužiteljka Jolović.

Istražitelji SIPA nisu mogli da utvrde kada su se Debevec i Mamić sastajali u Grudama u zapadnoj Hercegovini, jer je suspendovani predsednik Suda BiH skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao "poverljive", zbog čega Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH (DKPT), koja je bila zadužena za njegovu bezbednost, nema podatke o njegovim putovanjima u Grude.

Zdravko Mamić
foto: Printscreen

Tužiteljka Jolović iznela je i podatak da je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog "Kramar", protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka pred Sudom BiH.

Ona je navela da je Debevec uzeo automobil "Polo" u vrednosti od oko 15 hiljada konvertibilnih maraka (oko 7,7 hiljada evra), koji je potom registrovao na ime sestre svoje supruge.

Tužiteljka je navela da je sestra supruge suspendovanog predsednika Suda BiH u svom iskazu rekla da ona nije kupila taj automobil, već ju je Debevec zamolio da vozilo registruje na njeno ime.

Tužilaštvo je dalje navelo da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđem Ždralom, koji je 2010. godine bio osuđen zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.

Navedeno je da se Debevec u Španiji sastajao i sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbeglice, u vreme kada je on bio osumnjičen za korupciju.

Jedan deo ročišta bio je zatvoren za javnost, zbog, kako je navedeno, Zakona o ravnopravnosti polova, kako ne bi bio ugrožen intimni život oštećene službenice suda, koju je Debevec navodno seksualno uznemiravao.

Debevec je uhapšen krajem decembra 2023. godine, a osumnjičen je ;za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprava, lažno predstavljanje, primanje dara i drugih oblika koristi te trgovinu uticajem.

On je osumnjičen i za prisluškivanje sudija i tužilaca u predmetu "Respiratori", u kojem je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track