POTRES U SVETU FUDBALA! Poznati selektor osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU - nameštao mečeve i uzimao novac da bi mu igrači bili u timu!
Foto: Bj…Rn Lindgren / Zuma Press / Profimedia

šok

POTRES U SVETU FUDBALA! Poznati selektor osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU - nameštao mečeve i uzimao novac da bi mu igrači bili u timu!

Fudbal -

Nekadašnji kineski fudbaler Li Tje (46) nezvanično je osuđen na "doživotnu kaznu zatvora" zbog korupcije u svojoj domovini.

Britanski mediji prenose da je bivši fudbaler Evertona u problem došao kao selektor fudbalske reprezentacije Kine, koju je vodio od 2019. do 2021. godine, nakon što je otkriveno da je "prihvatao i nudio mito" da bi pozivao pojedine fudbalere u državni tim i uz to je nameštao mečeve.

Godinu dana nakon njegovog odlaska sa kormila reprezentacije, tužilaštvo je otvorilo istragu zbog neviđenog skandala i sada stižu informacije da će zbog toga robijati ceo život. Osim njega, bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine Čen Sjujuen je dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, a direktor reprezentacije Du Džaocaj još 13.

Pomenuti bivši selektor Li Tje je priznao da je isplatio tri miliona juana (oko 350 hiljada evra) da bi postao selektor reprezentacije Kine, dok je priznao i da je učestvovao u nameštanju utakmica, odnosno "ulasku i ispadanju iz domaćeg prvenstva". Pre nego što je postao selektor Kine, radio je u Vuhanu, kao i Hebeju, dok je bio i pomoćnik o Guangdžou Evergrandeu, slavnom šampionu Azije koji se gasi zbog bankrota građevinskog giganta.

Li je priznao da je nameštao mečeve u Hebeju i Vuhanu, klubu sa kojim je izborio plasman u najjaču ligu Kine 2018. godine, a u izjavi koja je direktno prenošena na televiziji priznao je da se kaje zbog toga. Otkrio je da je počeo da "utiče" na sudije, da je potplaćivao protivničke igrače i trenere, a nekada je sve išlo i preko klubova.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

03:33

U DANSKOJ NE BI RAZUMELI REČI MITO I KORUPCIJA: To je deo našeg kulturnog nasleđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track