VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: "Ubica" na terenu i čovek od čijeg pogleda se LEDI KRV u žilama!
Foto: AP

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: "Ubica" na terenu i čovek od čijeg pogleda se LEDI KRV u žilama!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu

Mnogo je igrača koji su prodefilovali fudbalskim terenom, među njima je bilo mnogo umetnika i ljudi koji su imali "fudbal u malom prstu", ali i igrača koji nisu toliko znali, ali su ostavlajli poslednju kap krvi za svoj tim.

Jap Stam
foto: EPA/PETER KLAUNZER

Među njima možda najpoznatiji jeste legendarni holandski štoper i "ubica" na terenu Jap Stam. Bio je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji i svakako najčvršći štoper svoje generacije.

Stam je bio važna karika ekipe PSV-a i svojim sjajnim partijama koje je pružao zasluženo je 1997. godine bio proglašen “Holandskim fudbalerom godine”. Njegove dobre partije tada su primitili čelnici Mančester junajteda koji su iskazali interesovanje za Stamovo dovođenje na Old Traford.

Transfer je ozvaničen i stameni defanzivac je postao najskuplji odbrambeni igrač u istoriji, jer ga je mančesterski klub platio 17 miliona evra.

Po dolasku u Mančester, Stam se pokazao kao pogođena investicija. Iste sezone osvaja Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup. Iste sezone proglašen je najboljim odbrambenim igračem Lige šampiona i uvršten u najbolji tim Premijer lige za sezonu 1998/99. Takođe osvaja i Interkontinentalni kup. Sledeće sezone 1999/00. ponovo je proglašen najboljim odbrambenim igračem Lige šampiona, ponovo osvaja Premijer ligu i ponovo je uvršten u najbolji tim lige za sezonu 1999/00. Sledeće sezone treći put zaredom osvaja Premijer ligu i treći put zaredom je u najboljem timu lige.

Za tri sezone na Old Trafordu Stam je pisao istoriju i bio pravi terminator. Takvu borbenost i požrtvovanost kasnije je na istoj poziciji doneo i Nemanja Vidić, u kom su navijači prepoznali istu onu stenu koja je 1998. došla iz Holandije.

Bio je uvek hladnokrvan, nije odavao emocije, a njegov stil bio je jednostavan - koristio je svoju visinu od 191 centimetar i ogromnu snagu da u odbrani sprovede u delo devizu "lopta može da prođe, ali igrač ne". Često je zbog svoje naravi ulazio u konflikte sa protivničkim igračima, a oni su morali dobro da razmisle pre nego što krenu na "stenu".

U dresu kluba sa Old Traforda postao je šampion Evrope i imao je bezgranično poverenje ser Aleksa Fergusona sve dok nije izašla njegova autobiografija. U svojoj knjizi tvrdio je između ostalog da mu je legendarni menadžer Junajteda prišao u Holandji na pregovorima bez dozvole PSV-a, njegovog tadašnjeg kluba.

Printscreen
foto: Printscreen

Naravno, to je Fergusona razbesnelo i 2002. godine iskoristio je Stamov slabiji period na terenu posle oporavka od povrede Ahilove tetive da ga proda Laciju za 25,7 miliona evra.

- Takvu ponudu nismo mogli da odbijemo, ali u igračkom smislu, bila je to greška - rekao je Ferguson.

Igrao je tri sezone za rimski klub i uspeo je da osvoji italijanski kup, nakon čega je postao član Milana. Bio je član one neverovatne generacije koja je igrala čuveno finale kada je nakon 3:0 na poluvremenu Liverpul savladao "rosonere".

U poznim igračkim godinama vratio se u Holandiju i potpisao dvogodišnji ugovor sa Ajaksom gde je i završio karijeru.

Za reprezentaciju Holandije odigrao je 67 mečeva i postigao tri gola. Osam godina je činio nepremostiv bedem pred svojim golom, a o njegovoj beskompromisnoj igri treneri i danas pričaju svojim igračima.

Koliko je bio hladnokrvan i strašan najbolje govori scena sa Evropskog prvenstva 2000. godine kada je bez bilo kakvog izraza na licu izdržao ušivanje posle jednog sudara sa Janom Kolerom.

Jap Stam
foto: PRINTSCREEN / YOUTUBE/AMANTE DELLA BOLA TV

Bez emocija i bilo kakve reakcije je izdržao to, a onda se vratio na teren kao da se ništa nije desilo. Malo je igrača koji su uterivali strah u kosti napadačima, a jedan od njih je svakako Jap Stam.

Nakon karijere uplovio je u trenerske vode, ali ni blizu toliko uspešno kao kad je bio igrač.

BONUS VIDEO:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track