VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: Dobroćudni DŽIN i "smotanko" koji je rekao da bi "bio nevin"!
Foto: Reuters

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: Dobroćudni DŽIN i "smotanko" koji je rekao da bi "bio nevin"!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Bilo je mnogo igrača koji su bili izuzetno simpatični kao pojave i o onih koji su bili pravi "šoumeni", a jedan od onih koga jednostavno niste mogli da ne volite je bio legendarni Piter Krauč.

Piter Krauč
foto: Rojters

Sa svojom visinom od 201 centimetar bio je pravi džin, ali onaj dobroćudni. Uvek je bio nasmejan, a njegova "smotanost" je publici bila urnebesna. Ipak i pored toga uspeo je da napravi odličnu karijeru i odigra veliki broj utakmica za reprezentaciju Engleske na kojima bi mu pozavideli i mnogo ozbiljniji igrači.

Počeo je karijeru u Totenhemu, ali nije uspeo da zaigra za prvi tim već je išao na pozajmice u Dalič i Hasleholm.

Piter Krauč
foto: EPA

Jedan od retkih "ostvarenih" napadača dvometraša, nosio je dresove Totenhema, Portsmuta, Liverpula, Aston Vile, Sautemptona i mnogih drugih engleskih klubova... Može se reći da je najbolje dane karijere proveo u dresu "redsa", s kojima je igrao finale Lige šampiona, kada ih je Milan pobedio u finalu i "osvetio" im se za Istanbul, dok je osvojio i jedan FA Kup sa njima.

Tokom duge karijere koja je trajala čak 735 klupskih utakmica postigao je 205 golova - na najbolji mogući način shvatio je kako da svoju visinu i "smotanije" pokrete pretvori u prednost - odnosno kako da svoje saigrače "razigarava" kada je meta.

Piter Krauč
foto: Profimedia

"Krauči" je postao zvezda i kada je 2006. godine izveo "robot ples", koji je postao globalna senzacija, dok je humor znao i da iskaže rečima. Na pitanje šta bi bio da nije fudbaler, Piter Krauč je rekao da bi "bio nevin"! Gde god da je igrao Piter Krauč bio je obožavan, u Portsmutu i Stouku je biran za igrače sezone, a zanimljiv je i njegov privatni život pošto je deo detinjstva proveo u Singapuru, dok je uprkos onoj izjavi oženjen britanskim modelom Abi Klensi.

Krauč je jedan od samo 26 fudbalera koji su postigli više od 100 golova u Premijer ligi, a rekorder je po broju golova postignutih glavom u Premijer ligi. Kada se saberu vrednosti svih Kraučevih transfera, on je peti najskuplji engleski igrač svih vremena.

Za reprezentaciju Engleske nastupao je 42 puta u periodu od 2005. do 2010. godine, postigao je 22 gola i nastupao na dva Svetska prvenstva.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track