RAFAEL VARAN POZIVA NA SVEST PO PITANJU POTRESA MOZGA: Moj sedmogodišnji sin igra fudbal i savetujem mu da ne udara loptu glavom
Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

PREMIJER LIGA

RAFAEL VARAN POZIVA NA SVEST PO PITANJU POTRESA MOZGA: Moj sedmogodišnji sin igra fudbal i savetujem mu da ne udara loptu glavom

Fudbal -

Fudbaler Mančester junajteda Rafael Varan rekao je da je oštetio svoje telo pošto konstantno zahvata loptu glavom tokom treninga i utakmica i pozvao je na veću zaštitu i svest po pitanju potresa mozga.

"Moj sedmogodišnji sin igra fudbal i savetujem mu da ne udara loptu glavom. To je za mene ključno. Čak i ako ne izazove momentalnu traumu, znamo da dugoročno, ponovljeni šokovi mogu imati štetne efekte. Ne znam da li ću doživeti 100 godina, ali znam da sam oštetio svoje telo. O opasnostima udaraca glavom treba učiti na svim amaterskim fudbalskim terenima i sa mladima", rekao je Varan za Ekip, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da je uprkos potresu mozga igrao utakmicu Francuske i Nemačke u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2014. godine, kao i utakmicu za Real Madrid protiv Mančester sitija u osmini finala Lige šampiona 2020. godine.

Varan je naveo da je sebe stavio pod rizik u toj utakmici protiv Nemačke, pošto je nekoliko dana ranije dobio udarac u glavu u duelu protiv Nigerije.

"Završio sam utakmicu protiv Nigerije, ali sam bio na autopilotu. U ekipi su se pitali da li sam spreman da igram protiv Nemačke. Bio sam oslabljen, ali sam na kraju odigrao zaista dobro. Ono što nikada nećemo saznati je šta bi se dogodilo da sam dobio još jedan udarac u glavu", naveo je on.

Varan je dodao da su simptomi potresa mozga nevidljivi.

"Kao fudbaleri koji igraju na najvišem nivou navikli smo na bol, mi smo nalik vojnicima, čvrsti momci, simboli fizičke snage, ali simptomi potresa mozga su prilično nevidljivi", rekao je francuski fudbaler.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track