EKSKLUZIVNI SNIMCI! SKANDAL NA ULICAMA DORTMUNDA: Navijači Albanije sa zastavom UČK - veličaju VELIKU ALBANIJU i vređaju SRBE!
Foto: Printscreen

EURO 2024

EKSKLUZIVNI SNIMCI! SKANDAL NA ULICAMA DORTMUNDA: Navijači Albanije sa zastavom UČK - veličaju VELIKU ALBANIJU i vređaju SRBE!

Fudbal -
Dejan Ignjatović, Specijalni dopisnik, EURO 2024
foto: Kurir

Fudbaleri Italije i Albanije zatvoriće program drugog dana takmičenja na Euru utakmicom u B grupi na stadionu "Signal Iduna Park" u Dortmundu.

Navijači su okupirali ulice ovog nemačkog grada, te ogrnuti zastavama patroliraju trgom.

Međutim, ono što nam je zapalo za oko jesu navijači Albanije koji nose zastave terorističke organizacije UČK, veličaju "Veliku Albaniju", uzvikuju "Kosovo je Albanija" i vređaju Srbe.

EURO 2024, UČK, Albanija
foto: Kurir Sport/Dejan Ignjatović

Pale se baklje, a preko ozvučenja vođa navijača diktira šta će se skandirati iz minuta u minut...

01:46

Albanski navijači uzvukuju UČK u Dortmundu

ŠTA JE TO UČK?

Oslobodilačka vojska Kosova poznata po svom akronimu UČK, bila je albanska paravojna formacija koja se tokom devedesetih godina prošlog veka borila za otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Albanski nacionalizam je bio centralno načelo OVK i mnogi u njenim redovima su podržavali stvaranje iredentističke Velike Albanije.

Počinila je brojne ratne i zločine protiv čovečnosti nad Srbima tokom i nakon rata na Kosovu, kao što su masakri civila, zarobljenički logori i uništavanje objekata kulturnog nasleđa. U junu 2020. podignute su brojne optužnice za ratne i zločine protiv čovečnosti koje su počinili pripadnici OVK, među kojima i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track