Mihajlović objavio spisak, pozvan i Alen Stevanović

Mihajlović objavio spisak, pozvan i Alen Stevanović

Fudbal -
Srbija će protiv Belgije igrati 12. oktobra u Beogradu, a protiv Makedonije četiri dana kasnije u Skoplju. Oba meča počeće u 20.30

BEOGRAD - Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović objavio je danas spisak igrača za utakmice protiv Belgije i Makedonije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Poziv u A selekciju nacionalnog tima prvi put dobili su Alen Stevanović, igrač Torina i Nenad Krstičić iz Sampdorije, koji je do sada igrao za mladu reprezentaciju.

Na Mihajlovićevom spisku nalaze se: golmani: Vladimir Stojković (Partizan), Željko Brkcih (Udineze), Damir Kahriman (Tavrija); odbrana: Branislav Ivanović (Čelsi), Nenad Tomović (Fiorentina), Milan Biševac (Lion), Neven Subotić (Borusija Dortmund), Matija Nastasić, Aleksandar Kolarov (obojica Mančester siti), Nikola Maksimović (Crvena zvezda), Aleksandar Luković (Zenit); sredina terena: Aleksandar Ignjovski (Verder), Ljubomir Fejsa (Olimpjakos), Srđan Mijailović (C. Zvezda), Nemanja Matić (Benfika), Radosav Petrović (Genčlerbirligi); napad: Zoran Tošić (CSKA Moskva), Miralem Sulejmani (Ajaks), Dušan Tadić (Tvente), Nenad Krstičić (Sampdorija), Alen Stevanović (Torino), Filip Đuričić (Herenven), Dejan Lekić (Genčlerbirligi), Lazar Marković, Marko Šćepović (obojica Partizan).

Srbija je u prethodnim utakmicama kvalifikacione Grupe A igrala nerešeno sa Škotskom u gostima (0:0) i pobedila je Vels u Novom Sadu sa 6:1.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović rekao je danas da u naredna dva meča protiv Belgije i Makedonije očekuje svih šest bodova, ali da će se na terenu videti koliko je to realno.

"Realno očekujem dve pobede, pripremamo se da dobijemo oba meča, učinićemo sve da to i ostvarimo, ali videćemo posle utakmica da li je to i moguće", rekao je Mihajlović na konferenciji za medije.

On je istakao da će dueli sa Belgijom i Makedonijom biti mnogo teži od prethodna dva sa Škotskom i Velsom.

"Utakmica protiv Velsa je model po kojem ja hoću da igra moj tim - visok presing, lopta na zemlji, kratki pasovi, promena mesta. Pristup je bio sjajan i bio bih zadovoljan čak i da smo izgubili taj meč. Naravno, bilo je i nekih negativnih stvari i sad je na nama da ih popravimo, a da one pozitivne učinimo još boljim", konstatovao je Mihajlović.

Selektor je otkrio da će njegov "tajni adut" protiv Belgije i Makedonije biti oporavljeni Marko Šćepović.

"Evidentno je da nemamo pravog špica, ali to nije samo naš problem, jer samo one velike reprezentacije imaju napadače koji prave razliku. Ako nemamo takvog igrača, igraćemo bez špica, što ne znači da će uvek i da bude tako. Mnogo se uzdam u Marka Šćepovića i kad se on vrati mislim da tih problema neće biti. Moja ideja je da protiv Belgije odigra bar pola sata, bez obzira na rezultat, pa da protiv Makedonaca startuje. Videćemo još na treninzima, ali on je igrač koji se perfektno uklapa u moj sistem igre", bio je jasan Mihajlović.

Mihajlović je ponovio da će u slučaju zvižduka sa tribina reprezentacija ubuduće igrati van Beograda.

"Ovo je prava prilika da Beogradska publika pokaže da sam pogrešio. Ukoliko ne bude zvižduka protivničkoj himni i svojoj reprezentaciji ja ću se izviniti. Ne zavisi od mene, ali neću da rivalu dajem bilo kakvu prednost, jer je ni mi nemamo. Uostalom, zato Begijanci nisu ni pristali da se igra u Novom Sadu".

Na pitanje da li ga brine što većina reprezentativaca ne igra standardno u svojim klubovima Mihajlović je rekao.

"Da zovem samo igrače koji su standardni onda bih ja morao da se skinem. Redovno igraju samo Subotić, Ivanović, Tošić, Tadić i Đuričić. To je dobro jer oni dolaze u takmičarskom ritmu, a sa druge strane oni koji ne igraju željni su fudbala i imaju priliku da dokažu trenerima da greše. Kad se to dvoje stavi na vagu pitanje je šta će da prevagne.

Mihajlović je naglasio da su svi igrači pođednako važni, bez obzira da li će biti na terenu ili na tribinama.

"Nema standardnih i rezervnih reprezentativaca. Subotić je oba prethodna meča bio na klupi, videćemo za naredna dva, ali on je svakako jedan od naših najvažnijih igrača. U principu imam sedam-osam igrača za koje znam da će igrati protiv Belgije, za ostale ćemo videti tokom treninga.

Poziv Nenadu Krstičiću i Alenu Stevanoviću, Mihajlović je obrazložio na sledeći način.

"Krstičić igra odlično za Sampdoriju, Stevanović za Torino, prvi nam je potreban za desni bok i mesto u vezi, drugi može da igra po oba boka. Mladi su, odlični su momci, što je takođe važno i zaslužili su poziv. Na njima je da li će da ostanu. Osim toga, ovo je motivacija za neke druge mlade igrače da uskoro budu na njihovom mestu".

Kao razlog za izostanak poziva Zdravku Kuzmanoviću, Mihajlović je naveo činjenicu da doskorašnjeg standardnog reprezentativca ne vidi na poziciji zadnjeg veznog, nego iza špiceva, gde trenutno prednost imaju Filip Đuričić i Dušan Tadić.

Srbija protiv Belgije igra 12. oktobra u Beogradu, a četiri dana kasnije gostovaće Makedoniji u Skoplju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track