Zvezdina proslava u čast prvaka sveta i Marakane

Dupli razlog za slavlje

Zvezdina proslava u čast prvaka sveta i Marakane

Fudbal -
Od svih igrača iz Tokija, današnjem koktelu prisustvovao je samo Goran Vasilijević

BEOGRAD - Fudbalski klub Crvena zvezda prigodnim koktelom obeležio je danas 21. godišnjicu od osvajanja titule prvaka sveta u Tokiju i predstavio kalendar za 2013. godinu, čime je započeto obeležavanje pola veka od izgradnje stadiona Marakana.

U prisustvu aktuelnog rukovodstva na čelu sa Draganom Džajićem i Nebojšom Čovićem i mnogobrojnih gostiju, među kojima je bio i legendarni Dragoslav Šekularac, prvo je predstavljen kalendar koji je u potpunosti posvećen Marakani s obzirom da se 1. septembra 2013. godine obeležava pola veka od otvaranja najvećeg srpskog stadiona.

Direktor stadiona Miodrag Ćorović, koji već dve decenije obavlja tu funkciju, podsetio je na istoriju i upoznao prisutne da je Marakana izgrađena na mestu gde je pre Drugog svetskog rata bio stadion tadašnje Jugoslavije i koji se prvobitno zvao Velika Srbija.

Posle rata stadion je jedno kratko vreme nosio naziv Avala, a posle osnivanja Crvene zvezde, 4. marta 1945. godine, dobio je sadašnje ime.

Prva utakmica na Marakani odigrana je 1. septembra 1963. godine, a Crvena zvezda je pobedila Rijeku sa 2:1. Strelac prvog gola Dušan Maravić evocirao je uspomene na taj meč.

"Bilo je oko 50.000 ljudi, atmosfera je bila sjajna, a moj pogodak bio je pravi proizvod timske igre. Drugi gol dao je Prlinčević, a posebno se sećam kako je na levom krilu igrao tada 17. godišnji Dragan Džajić, a da je publika najveći aplauz uputila kada je pročitano pismo podrške Dragoslava Šekularca koji je tada služio vojsku u Bileći", ispričao je Maravić.

Kada je u pitanju podsećanje na pobedu protiv čileanske ekipe Kolo-Kolo (3:0) i osvajanje Interkontinentalnog kupa, gostima se obratio tadašnji predsednik kluba Svetozar Mijailović.

"Često me pitaju zašto svake godine obeležavamo godišnjicu tog velikog uspeha. Svima kažem da 1991. godina, kada je Zvezda u Bariju postala prvak Evrope, a kasnije i prvak sveta, treba da bude podstrek za sadašnje mlade generacije, posebno jer u našem timu ima igrača koji su rođeni posle toga. Nadam se da će Zvezda uskoro ponovo krenuti stazama stare slave", rekao je Mijailović.

Pogotke za crveno-bele u Japanu postigli su Vladimir Jugović (dva) i Darko Pančev.

Od svih igrača iz Tokija, današnjem koktelu prisustvovao je samo Goran Vasilijević.

Crvena zvezda je u Tokiju igrala u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track