Ćiro Blažević: Srbiji treba Tuđman!

Prolupao

Ćiro Blažević: Srbiji treba Tuđman!

Fudbal -
Poznati trener rekao da najveće zasluge za dobar rejting hrvatskog reprezentativnog fudbala nosi bivši predsednik

ZAGREB - Poznati trener Miroslav Ćiro Blažević poručio je da je Srbiji potreban neko poput Franje Tuđmana kako bi postala fudbalska sila.

Hrvatska reprezentacija, za razliku od Srbije, gotovo redovno učestvuje na velikim takmičenjima.

"Bolje smo organizovani nego vi. Onaj ko je udario temelje je bivši predsednik države Franjo Tuđman. Ja nisam primetio da kod vas ima neko pametan ko je shvatio da je fudbal najefikasniji ambasador jedne zemlje. Za Hrvatsku je pre Mundijala u Francuskoj 1998. čulo 3,5 odsto ljudi, a nakon Svetskog prvenstva 37. Tuđman je stalno bio s nama. I stalno mi je je..o mater – te moraš ovako, te moraš onako... Normalno je da smo se plašili predsednika. Njegov najveći uspeh je što je izabrao selektora, odnosno mene. Posle Splita, kada sam igrao nerešeno sa Slovencima, predsednik Saveza me je smenio. A on mu kaže: 'Smeni Ćiru i ideš u zatvor!' Nije mi se nikada mešao u posao, ali morao sam stalno da objašnjavam ko će i zašto igrati. Nikada ne bismo napravili ozbiljan rezultat da nije bilo takvog autoriteta koji je bii iznad svega."

Srbija i Hrvatska će 22. marta na Maksimiru odigrati meč kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014. a Ćiro se pomalo pribojava tog meča.

"Bojim se, mnogo se bojim za svoju reprezentaciju pred meč na Maksimiru 22. marta. Srbija ima strahovitu koncentraciju kvaliteta, pa bi vrlo lako mogla da nas iznenadi. Moram da kažem da je Štimac odradio izvanredan posao u dosadašnjim kvalifikacijama, ali ništa nije gotovo. Kao da u našoj ekipi ima doze samouverenosti, a to je vrlo, vrlo opasno. Iskreno, sva tri znaka su u opticaju", rekao je Blažević za Mozzart sport.

Blažević je srećan što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni iz Haškog suda, a smatra da predstojeći mečevi Srbije i Hrvatske neće doneti velike probleme.

"Ma vi novinari samo palite vatru. Pustite nekoliko budala koji prave incidente. Vi treba da pišete o 1999. godini kada je nestalo struje na Marakani, a svaki vaš igrač uhvatio pod ruku mog. Zamisli koja je to solidarnost i kolegijalan odnos. Fudbaleri su uvek bili ti koji su mirili budale. Srećan sam što su se generali vratili. Oni su moji prijatelji. Intimno znam Gotovininu filozofiju i tvrdim da ne postoji čestitiji vojnik na svetu. Njega su Francuzi obučili kako bi trebalo biti korektan u ratu. I on nije zaslužio da bude kažnjen. A ja sam protiv svakog zločina, svog sina bih kaznio kada bih znao da je zločinac."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track