EVO ZAŠTO JE OSTAO: 13 razloga zašto Mesi neće iz Barselone

Lepo mu u Kataloniji

EVO ZAŠTO JE OSTAO: 13 razloga zašto Mesi neće iz Barselone

Fudbal -
Najveće uspehe u istoriji Barselona je ostvarila sa Argentincem u timu

Fudbaler Barselone i argentinski reprezentativac Lionel Mesi produžio je ugovor sa katalonskim klubom do 30. juna 2018. godine. Argentinski fudbaler će prema novom ugovoru imati godišnju zaradu od 12 miliona evra. On će moći da zaradi dodatnih četiri miliona u zavisnosti koliko trofeja osvoji i na klupskom i na individualnom planu.

Sve to bilo je povod da se napravi lista o 13 ključnih momenata Mesijeve karijere u Barseloni, koja traje već 13 godina.

Debi (16. oktobar 2004.)

Prvi profesiionalniu meč u dresu Barselone Mesi je odigrao na Monžuiku protiv Espanjola. Ušao je sa klupe zamenivši Deka.

Prvi gol (1. maj 2005. )

Na asistenciju Ronaldinja, Mesi je protiv Albasetea postigao prvi gol u dresu katalonskog kluba. Iste godine Barsa je osvojila titulu, što je prvi trenerski uspeh Holanđamnina Franka Rajkarda.

Majstorije protiv Juventusa (24. avgust 2005.)

Iako je talenat omalenog Argentinca i ranije bio prepoznat, posle meča sa Juventusom u okviru pripremnog tradicionalnog Kupa Džoana Gampera, svi su o tome govorili. Tim iz Torina sa klupe je predvodio trener Fabio Kapelo.

Het - trik protiv Reala (10. mart 2007.)

Sa tri gola u "El kalsiku" na Kamp Nou Mesi je obezbedio bod protiv Reala. Njegovim trećim golom pred kraj utakmice Barsa je osvojila bod.

Protiv Hetafea kao Maradona protiv Engleza (18. april 2007.)

Gol Mesija u polufinalu Kupa Kralja protiv Hetafea ušao je u anale. Argentinac kom su Katalonci pomogli u rešavanju problema sa rastom, zbog kog je uzimao specijalnu hormonsku terapiju, uzeo je loptu na sredini terena i kao njegov sunarodnik, a kasnije i trener u reprezentaciji Argentine Dijego Armando Maradona protiv Engleza 1986., nanizao nekoliko igrača Hetafea, potom i golmana i9 zatresao mrežu.

Tripla kruna u Rimu (27. maj 2009.)

Golom glavom u finalu protiv Mančester junajteda, Mesi je Barseloni doneo titulu prvaka Evrope. Te sezone Katalonci su prvi put istovremeno osvojili tri titule: Prvenstvo i Kup Španije i titulu u Ligi šampiona.

Prva Zlatna lopta (1. decembar 2009. )

Nakon što je bio treći (2007.) i drugi godinu dana kasnije, Frans fudbal imenovao je Lionela Mesija za fudbalera godine.

Barsa od šest kupova (1. decembar 2009.)

Golom Lionela Mesija u produžetku Barselona je savladala Estudijantes i osvojila titulu klupskog prvaka sveta. To je bio jedini trofej koji je do tog momenta nedostajao timu iz Katalonije, koji je posle trijumfa dobio nadimak "Barselona sa šest kupova" jer je to bio šesti trofej za tim u jednoj takmičarskoj godini.

Slavlje na Vembliju (28. maj 2011.)

Barselona je u finalu Lige šampiona ponovo porazila Mančester junajted (3:1), a Mesi je postigao gol za vođstvo od 2:1.

Klupski golgeter (20. mart 2012.)

Pogotkom protiv Granade na Kamp Nou, Mesi je sa 232 gola postao prvi sterlac u istoriji kluba. Oborio je dotadašnji rekord Cezara Rodrigeza.

Druga Zlatna lopta i 50 ligaških golova (12. maj 2012.)

Zahvaljujući činjenici da je u sezoni 2011/2012. postigao 50 ligaških golova Lionel Mesi je po drugi put osvojio Zlatnu loptu.

Oboren Milerov rekord (22. decembar 2012.)

Sa 92 gola u jednoj kalendarskoj godini Mesi je oborio rekord Nemca Gerda Milera, koji je igrajući za Bajern 1972. godine postigao 85. pogodaka. Kao poklon Argentinac je Nemcu poslao dres sa posvetom, koji se sada nalazi u muzeju kluba iz Minhena.

Rekord - četvrta Zlatna lopta (7. januar 2013.)

Argentinac Lionel Mesi prvi je fudbaler koji je četiri puta uzastopno osvojio nagradu FIFA za najboljeg fudbalera godine.

http://www.youtube.com/watch?v=D9FHebYCJK8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track