HUMANO: Runi pozvao bolesnog dečaka na Old Traford

Dirljivo

HUMANO: Runi pozvao bolesnog dečaka na Old Traford

Fudbal -
Fudbaler Mančester junateda je u goste pozvao šesnaestogodišnjeg Kajdena Stefensona, koji boluje od cistične fibroze, a postao je poznat posle nastupa u američkom Idolu.

Vejn Runi je dokazao da je ne samo veliki fudbaler već i čovek. Fudbaler Mančester junateda je na Old Traford pozvao šesnaestogodišnjeg Kajdena Stefensona, koji boluje od cistične fibroze, a postao je poznat posle nastupa u američkom Idolu.

"Tvoja priča me inspirira i podseća na prijatelja. Nastavi da se boriš, jer tvoja hrabrost pomoći će mnogim ljudima, napisao je Runi na Tviteru, pošto je pogledao dečakov nastup i odlučio je da ga kontaktira.

"Runi me pozvao i upravo smo razgovarali. Vau. I on je imao prijatelja koji je patio od iste bolesti, pa me odlučio kontaktirati", nije krio svoje oduševljenje Kajden.

Cistična fibroza ili mukoviscidoza je bolest koja se nasleđuje autozomno recesivno. Najuobičajenija je među zapadnoevropskom populacijama - jedna od dvadeset dve osobe poreklom s Mediterana je nosilac jednog gena za cističnu fibrozu (heterozigot), što je čini najčešćim genetičkim oboljenjem u ovim populacijama

Karakteriše se promenama na plućima i pankreasu, gde se stvara gusti, mukozni sekret koji može dovesti do zapušenja bronihiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije ova dva organa. Cistična fibroza može dovesti i do poremećaja ostalih organa: semenih kanalića u testisima usled čega nastupa infertilitet, poremećaja u sistemu organa za varenje, dijabetesa...

http://www.youtube.com/watch?v=GGbuXM1ScSg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track