TOLE: Srušiti Marakanu i JNA i sagraditi nacionalni stadion

Revolucija

TOLE: Srušiti Marakanu i JNA i sagraditi nacionalni stadion

Fudbal -
Prvi čovek srpskog fudbala izneo ideju da nacionalni stadion zameni postojeće stadione Crvene zvezde i Partizana, a klubovi bi imali i velike materijalne koristi od prodaje postojećih stadiona

BEOGRAD - Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić izašao je u javnost sa idejom da se izgradi nacionalni stadion Srbije, na kome bi igrali reprezentacija, Partizan i Crvena zvezda.

"Pitanje je dana kad nijedan naš stadion neće dobiti licencu za upotrebu od strane UEFA. Zato smo počeli da tražimo rešenja za probleme koji su veliki. Stadioni Crvene zvezde i Partizana su neuslovni i traže, ili ogromnu adaptaciju i rekonstrukciju ili potpuno novu izgradnju. S obzirom na mnoga nerešena pitanja, posebno na privatizaciju klubova, vlasničku strukturu pojedinih objekata, mi iz Saveza smo sami krenuli u potragu za partnerima koji su u ovoj oblasti pokazali znanje i vrednosti gradeći stadione širom Evrope", rekao je Tomislav Karadžić za Sportski žurnal.

Jedna od ideja je da se sruše "Marakana" i "JNA" i da se od tih para sagradi novi stadion, a ujedno klubovi reše finansijske probleme za narednih nekoliko godina.

"Jedna od ideja jeste i da se postojeći objekti Zvezde i Partizana prodaju zainteresovanim stranim kompanijama i da se na tim lokacijama izgradi određeni sadržaji koji bi poboljšali infrastrukturu Beograda. Lično mislim da te dve lokacije vrede najmanje 600 miliona evra. Bilo bi možda pametno razmišljati da se polovina tih sredstava vrati Zvezdi i Partizanu, proporcionalno vrednostima njihovih objekata, i da pet godina ne razmišljaju o finansijskoj konsolidaciji i radu. Da njihov posao bude okretanje svojim školama, a da ne prodaju igrače nego da prave timove za Evropu. A da polovina tih sredstava, što je oko 300 miliona, uz sredstva koja bi stigla kroz određene aranžmane te kompanije koja bi gradila stadion bude dovoljno da napravimo nacionalni stadion koji bi se reciomo zvao 'Nacionalni stadion Beograd' ili 'Nacionalni stadion Srbija', po najboljim evropskim standardima sa svim mogućim sadržajima koji takvi objekti imaju. Poenta je da se prodaju i pronađu modeli šta bi se radilo na tim lokacijama, normalno uz saglasnost države, a da se napravi nacionalni stadion na kome bi igrali Crvena zvezda, Partizan i reprezentacija. Prosto računato, reprezentacija sigurno godišnje ima... najmanje deset utakmica. Ako bi Zvezda i Partizan igrali u Evropi, svako od njih bi imao najmanje po desetak utakmica. To znači 30 fudbalskih manifestacija najvećeg nivoa moglo bi da se održi na tom stadionu", rekao je predsednik FSS.

Prema ideji Karadžića nacionalni stadion bi imao oko 70.000 mesta.

"Nacionalni stadion ne bi primao manje od 65.000 do 70.000 gledalaca. Mi bismo sa tim rešili ogroman, najveći problem, jer na postojećim objektima nemamo tehničkih uslova da bilo šta sprovedemo."

Pitanje koje se logički nameće je kako će navijači dva najpopularnija srpska kluba reagovati na ovakvu ideju.

"O ovom programu mogu da razmišljaju ljudi koji gledaju u budućnost i kojima klupska obojenost nije opterećenje. Igrali bi sada na neutralnom - nacionalnom stadionu koji bi bio objekat države, nije ni jednih ni drugih, ili - jeste i jednih i drugih. Ali, ako hoće da zadrže sadašnje pozicije, leka nema...".

Karadžić je na kraju razgovora za Sportski žurnal rekao da bi izgradnja nacionalnog stadiona mogla da počne u narednih godinu dana, ukoliko ova ideja dobije zeleno svetlo Vlade, Ministarstva sporta, rukovodstva klubova i FSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track