LIDERI U EVROPI: Ajaks i Partizan bolji od Barselone

Škola fudbala

LIDERI U EVROPI: Ajaks i Partizan bolji od Barselone

Fudbal -
Zemunelo može da se pohvali drugim mestom u Evropi po broju igrača koji igraju u najboljih ligama Starog kontinenta

LONDON - Međunarodni centar za sportske studije (CIES) izvršio je istraživanje i došao do zaključka da Ajaks iz Amsterdama i Partizan imaju najbolje fudbalske škole u Evropi. Iza njih je Hajduk iz Splita, a tek na četvrtom mestu Barselona. Od ostalih srpskih klubova, OFK Beograd je na 17., a Crvena zvezda na 20. mestu.

CIES je istraživao 31 ligu i u obzir uzimao igrače koji su prošli školu nekog kluba. Pod tim se smatra da je igrač proveo najmanje tri sezone u klubu u razdoblju od 15 do 21 godine.

Centar je izveo zaključak da je Ajaks najbolji sa 69 igrača, među kojima su na primer Najdžel De Jong (Milan), Rafael Van Der Vart (Hamburger), Vesli Snajder (Galatasaraj). Ajaks bi svakako bio još ubedljivije na prvom mestu da strogi kriterijumi nisu izuzeli iz ovog popisa Zlatana Ibrahimovića, Luisa Suareza, Stivena Pienara, koji su takođe trenirali u školi Ajaksa.

Partizan je dao 60 igrača, od kojih su njih 47 u inostranim ligama obuhvaćenim istraživanjem, a 13 je u klubu.

Treći je Hajduk sa 55 igrača, Barselona ima 53.

Zaključak je i da klubovi daju više igrača što je liga slabija. Tako Srbija spada u grupu zemalja gde klubovi prosečno imaju 27 odsto igrača iz sopstvenog pogona. Klubovi iz pet najjačih evropskih liga imaju oko 17 odsto igrača iz svoje škole, a najmanji postotak je u zemljama poput Rusije, Turske, Grčke, Portugala, Holandije, gde iznosi 15 odsto.

Jasno je međutim, da ovakav zaključak nije realno stanje stvari kada je kvalitet u pitanju. Klubovi iz Srbije i okruženja primorani su da prodaju igrače kako bi opstali i to je odavno jasno svakom ko iole prati fudbal.

Ono što može da se izvuče kao zaključak je da Partizan poslednjih godina i decenija najbolje radi sa mladima kada je Srbija u pitanju.

Od ostalih srpskih klubova na ovoj listi je OFK Beograd na 17. mestu sa 36 igrača, a Crvena zvezda je na 20. mestu sa brojkom od 34 igrača, gotovo duplo manje od "večitog" rivala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track