PROKLETA BENFIKA: Nakon kletve izgubila sedam finala!

GUTMANOVO PROKLETSTVO

PROKLETA BENFIKA: Nakon kletve izgubila sedam finala!

Fudbal -
Orlovi iz Lisabona ni posle 51 godinu i šest izgubljenih finala u nizu, nisu uspeli da razbiju kletvu i osvoje evropski trofej. Još uvek ih prati čuveno "Gutmanovo prokletstvo".

AMSTERDAM - Fudbaleri lisabonske Benfike poraženi su u finalu Lige Evrope od londonskog Čelsija, golom Baneta Ivanovića u 93. minutu utakmice (2:1).Orlovi iz Lisabona ni posle 51 godinu i šest izgubljenih finala u nizu, nisu uspeli da razbiju kletvu i osvoje evropski trofej. Još uvek ih prati čuveno "Gutmanovo prokletstvo"."Gutmanovo prokletstvo" je definitivno najpoznatije praznoverje u svetu fudbala. Naime, legendarni trener Benfike Bela Gutman nezadovoljan trentmanom u klubu nakon dva osvojena trofeja Kupa šampiona, prokleo je Benfiku.Mađarski Jevrej Bela Gutman jedan je od navećih fudbalskih stručnjaka ikada. Trener koji je otkrio portugalsku fudbalsku legendu Euzebija, osvojio je sa Benfikom dve vezane titule prvaka Evrope (1961. i 1962.).Nakon osvajanja drugog Kupa šampiona, Gutman od čelnika kluba zatražio skromno povećanje plate, međutim, predsednik kluba ga je drsko odbio. Razočarani Gutman je tada izgovorio rečenicu koja još uvek odzvanja u lisabonskom klubu:"U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej", bacio je kletvu legendarni Mađar i otišao iz kluba.

Bela Gutman
Bela Gutman

U portugalskom klubu tada nisu ozbiljno shvatili Gutmanove reči. Imali su sjajnu generaciju fudbalera koju je predvodio Euzebio i mislili su da njihovoj dominaciji nema kraja. Međutim, naredne dve sezone poraženi su u finalu od Milana i Intera, a onda je 1968. usledio novi poraz u finalu od Mančester junajteda. Tada se proširila priča o kletvi i ušao je strah u kosti navijača lisbonskog giganta.Gutaman je u međutvremenu ponovo došao u klub, ali kletva nije povučena. Nije se dugo zadržao i opet je nakon sukoba sa upravom napustio Benfiku.Od kobne 1962. godine Benfika je izgubila čak pet finala Kupa šampiona ('63., '64., '68., '88. i '90.), jedan Kup UEFA ('83.) i jedno finale Lige Evrope (2013).Legendarni mađarski stručnjak preminuo je 1981 godine i sahranjen je na jevrejskom groblju u Beču. Tokom godina to jevrejsko groblje postalo je pravo hodočašće navijača Benfike.1990. godine fianle Kupa šampiona igralo se upravo u Beču. Tada je čuveni Euzebio otišao na grob Gutmana i molio za oproštaj - ali rezultata nije bilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track