Zvezdin pakao do grupa Lige Evrope!
Foto: Saša Pavlić

Junaci, pokažite se crveno-beli na velikim iskušenjima u kvalifikacijama

Zvezdin pakao do grupa Lige Evrope!

Fudbal -
Boli glava Crveno-beli takmičenje počinju u drugom kolu, dok u trećoj rundi neće biti nosioci, pa ih čekaju Štutgart, Rubin, Sevilja

Koliko god skockali ekipu, neće im biti lako.Fudbalski klub Crvena zvezda zbog lošeg koeficijenta neće biti nosilac u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Crveno-beli se trenutno nalaze na 167. poražavajućem mestu liste UEFA, što je očajan plasman za klub koji je 1991. godine bio šampion Evrope.Sezona kreće 18. julaCrvena zvezda sezonu počinje 18. jula u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope kao nosilac. Žreb je zakazan za 24. jun u Nionu. Od jačih ekipa protivnici mogu biti škotski Hibernijan, bugarski Beroe, slovačka Senica, azerbejdžanski Inter... U trećem kolu crveno-beli mogu igrati sa Štutgartom, Rubinom, Seviljom, Standardom, Udinezeom, Spartom, Sent Etjenom... U slučaju da se stigne do četvrte runde, tamo Zvezdu čekaju giganti poput Valensije, Ajndhovena, Fjorentine...Crveno-beli mogu biti nosioci u trećoj rundi samo u slučaju da klubovi koji imaju bolji koeficijent ispadnu već u 1. kolu, a to su Rozenborg, Žilina, Levski i CSKA.Brane 0,660 bodovaCrvena zvezda ove godine brani svoju najslabiju sezonu u Evropi. Naime, 2008/2009. ekipa iz Ljutice Bogdana osvojila je samo 0,660 bodova. Bila je to sezona koju su započeli Toplica Spasojević kao predsednik, Goran Bunjevčević kao direktor i Zdenjek Zeman kao trener. Posle ispadanja od kiparskog Apolona u kvalifikacijama za Ligu Evrope, klub je promenio celokupno rukovodstvo. Predsednik je postao Den Tana, direktor Ilija Ivić, a trener Čedomir Janevski. To nije donelo boljitak, već finansijski slom crveno-belih koji se oseća i danas.

Boduje se plasmanUEFA ima ustaljen način bodovanja u evropskim takmičenjima. Ne boduju se pojedinačni rezultati u okviru kvalifikacija, već samo plasman u naredno kolo. Prvo kolo donosi 0,25 bodova, drugo kolo 0,50, treće jedan, a četvrta runda čak dva boda.U slučaju da ekipa uđe u grupnu fazu Lige Evrope, klub dobija dva boda za pobedu i jedan za remi.

Voša povlašćena, Jagodinci neDruga dva predstavnika Srbije u kvalifikacijama za Ligu Evrope su Vojvodina i Jagodina. Novosađani će biti nosioci u drugoj rundi, a Jagodinci neće, pa ih čeka teži žreb. Za Vojvodinu važe isti uslovi kao i za Zvezdu, dok Jagodinci za protivnika mogu dobiti Briž, Kluž, Hapoel, Leh, Anortozis, Rozenborg, Bursu, Utreht, Metalurg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track