SUMNJIV: Tole Karadžić pod istragom zbog Kuće fudbala!

Pokrenuta istraga

SUMNJIV: Tole Karadžić pod istragom zbog Kuće fudbala!

Fudbal -
Proverava se poreklo novca prvog čoveka FSS-a, gradnja objekata i svi tenderi od kada je Tomislav Karadžić na čelu Fudbalskog saveza Srbije

BEOGRAD - Policija proverava poreklo imovine predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića, a na meti nadležnih organa je i izgradnja Kuće fudbala u Staroj Pazovi, piše Alo.

"U toku su predistražne radnje, proveravaju se svi njegovi poslovi od devedestih do danas, poreklo novca, gradnja objekata, dozvole do kojih je dolazio tokom gradnje, ali i tokovi novca od kada je na čelu Fudbalskog saveza, tenderi... Posebno se ispituje sve u vezi s Kućom fudbala u Staroj Pazovi, čija je izgradnja koštala 14 miliona evra, a koja je nikla tokom njegovog mandata", objašnjava neimenovani izvor iz policije.

Proverava se poreklo novca prvog čoveka FSS-a, gradnja objekata i svi tenderi od kada je Tomislav Karadžić na čelu Fudbalskog saveza Srbije.Radovi na Srpskoj kući fudbala, vredni tri miliona evra, povereni su subotičkoj firmi "SMB gradnja", čiji je vlasnik dugogodišnji blizak prijatelj Tomislava Karadžića - Predrag Petričević.U javnosti se spekulisalo je je Petričevićeva firma zbog prijateljstva sa Karadžićem i dobila posao izgradnje Kuće fudbala, međutim, Petričević je uporno negirao."Priča da sam posao izgradnje Kuće fudbala dobio zbog poznanstva sa Tomislavom Karadžićem notorna je laž i neistina. On jeste moj poznanik, ali ništa više od toga. Nikada ništa nismo zajedno gradili i uvek smo sarađivali isključivo zbog fudbala", izjavio je krajem 2009. godine Petričević.

Otvaranje Kuće fudbala u Staroj Pazovi
Otvaranje Kuće fudbala u Staroj Pazovi

Prema Petričevićevim rečima, on i Karadžić nikako nisu mogli da postignu dogovor oko izgradnje Kuće fudbala jer je konkurs raspisalo Ministarstvo omladine i sporta, a ne FSS."Ministarstvo omladine i sporta je raspisalo javnu nabavku, na kojoj se prijavila i moja firma. Kriterijume je od 20 firmi ispunilo njih sedam, među kojima i „SMB gradnja“. Najbitniji faktor u izboru ponude bila je najniža cena, što je bio slučaj s nama", tvrdio je vlasnik firme "SMB gradnja".Priča o nameštanju tendera nije jedini skandal koji je pratio izgradnju Kuće fudbala. Digla se velika pompa u javnosti zbog sumnjive nabavke nameštaja. Naime, prihvaćena je ponuda koja je bila skuplja za 120.000 evra.Sedamnaest procenata vlasništva kuće fudbala zvanično pripada državi Srbiji, dok je ostatak izgrađen donacijama FIFA, UEFA i iz sopstvenih sredstava Fudbalskog saveza.Karadžić je diplomirani Ekonomista. Od 1968. godine se bavio rukovođenjem u velikim poslovnim sistemima u Subotici, a od 1989. je vlasnik privatnog preduzeća koje se bavi prometom nafte i hrane. Trenutno poseduje lokale u Subotici i Novom Sadu, hotel u Subotici i špediciju. Petnaest godina je bio predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, a u dva mandata je bio zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore. 2007. godine je izabran za prvog čoveka Partizana, a godinu dana kasnije je postao predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track