SEP BLATER: Pravda za Nušija
Foto: REUTERS

FIFA se umešala u slučaj fudbalera Sent Galena

SEP BLATER: Pravda za Nušija

Fudbal -
Nepravda učinjena Nušiju opasan je presedan i pokazuje nefer odnos prema kosovskom fudbalu, rekao je predsednik FIFA

Kosovski fudbalski savez (FFK) uputio je protest Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog odbijanja Rusije da izda vizu njenom igraču i članu Sent Galena Kristijanu Nušiju za meč Lige Evrope sa Spartakom."

"Jasno je da je vaše posredovanje više nego potrebno za pronalaženje rešenja. Nepravda učinjena Nušiju opasan je presedan i pokazuje nefer odnos prema kosovskom fudbalu, kao i potrebu da se reafirmiše prevlast sportskih nad političkim kriterijumima", rekao je predsednik FIFA Sep Blater.

FFK je napomenuo da je u avgustu bilo još dva slična slučaja, kada dvojica igrača albanskog kluba Kukeši, koji imaju kosovske pasoše, nisu dobili ukrajinske vize za meč sa Metalurgom iz Donjecka u Ligi Evrope. U tom slučaju, igrači su uzeli albansko državljanstvo i bilo im je dozvoljeno da otputuju u Ukrajinu.

UEFA je saopštila da je bila upoznata sa slučajem "Sent Galen" ali da je uprkos naporima da pomogne klubovima, morala da prepusti konačno rešenje ambasadama."FFK i cela kosovska fudbalska zajednica ostala je šokirana odsustvom svakog reagovanja", kaže se u pismu FFK.

"Ovo odbijanje da se izda viza sadrži u sebi kršenje prava na nacionalno opredeljenje koje je sastavni deo principa sporta, koji se protive svakoj diskriminaciji", kaže se između ostalog, u pismu FFK.Rusija nije priznala samozvanu državu Kosovo, a Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) prošle godine je suspendovala prvobitnu dozvolu svojim članicama da igraju prijateljske utakmice sa kosovskom reprezentacijom, nakon reagovanja Fudbalskog saveza Srbije.

U revanš meču Lige Evrope prošle nedelje u Moskvi Sent Galen je pobedio domaći Spartak sa 3:1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track