KO UMESTO IVKOVIĆA: Obradović, Đorđević, Džikić, Kokoškov... (ANKETA)

Novi selektor

KO UMESTO IVKOVIĆA: Obradović, Đorđević, Džikić, Kokoškov... (ANKETA)

Košarka -
Odlazak Dušana Ivkovića sa klupe reprezentacije Srbije pokrenuo je pitanje ko će biti novi selektor Orlova na Svetskom prvenstvu naredne godine u Španiji

BEOGRAD - Dušan Ivković nije više selektor Srbije, a gotovo u trenutku kada je saopštio da je vreme da ga zameni neko mlađi, počele su spekulacije ko bi mogao da bude novi šef "Orlova".

I dok su Željko Obradović i Svetislav Pešić, prema sopstvenim izjavama, završili sa reprezentacijom, Božidar Maljković je pred produženjem ugovora sa Slovenijom, pa u prvi plan dolazi mlađa garda trenera.

Saša Obradović (44) se i ranije spominjao kao potencijalni selektor, a bio je dovođen u vezu sa mestom pomoćnika Dušana Ivkovića na Evrobasketu u Sloveniji. Iza sebe ima trenersku karijeru dugu osam godina, radio je u Kelnu, Kijevu, Turovu, Donjecku, trenutno je trener Albe iz Berlina.

Aleksandar Đorđević (46) nema iza sebe ni izbliza trenersku karijeru kakva mu je bila igračka. Iskustvo mu je rad u Armaniju i Benetonu pre dve godine. Ipak, harizma koju poseduje mogla bi da bude veliki plus.

Aleksandar Džikić (42) je učenik Duška Vujoševića i jedan od trenera koji je znanje pekao "preko bare". Džikić je pune tri godine učio u NBA ligi, bio je asistent u Minesota Timbervulfsima, a bio je deo stručnog štaba u San Antoniju i Sijetlu. U Evropi je vodio Olimpiju, Krku i Lijetuvos Ritas, a radio je kao selektor mlađih kategorija Srbije.

Igor Kokoškov (42) je već pet godina selektor Gruzije. Trenerski zanat više od decenije izučava u NBA ligi, gde je postao prvi trener rođen van teritorije SAD sa stalnim zaposlenjem. Trenutno je u stručnom štabu Klivlenda, a prethodno je radio u LA Klipersima, Detroitu, Finiksu. Kokoškov je bio pomoćnik Željku Obradoviću 2004. na Olimpijskim igrama i 2005. na Evropskom prvenstvu.

Aleksandar Kesar (41) iza sebe ima višegodišnju saradnju sa Dušanom Ivkovićem, kako u reprezentaciji, tako i u Olimpijakosu sa kojim je osvojio Evroligu. Učenik je Duška Vujoševića sa trogodišnjim stažom u Partizanu. Vodio je samostalno Mega Vizuru, Ural, a sada je trener Azovmaša. Sa Univerzitetskom selekcijom je osvojio zlato 2007. godine.

Svakako će se u javnosti baratati sa još nekim trenerskim imenima, ali je pitanje koliko su, svako iz svog razloga, Duško Vujošević, Miroslav Nikolić, Aleksandar Trifunović, Luka Pavićević, Dejan Milojević, Vlada Vukoičić, Vlada Jovanović i mnogi drugi u ovom trenutku realna opcija za mesto selektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track