Marko Simonović: Nikada neću na nezavisno Kosovo
Foto: Dado Đilas

Košarkaš očekuje ofanzivu Albanaca

Marko Simonović: Nikada neću na nezavisno Kosovo

Košarka -
Odluka EHF je rezultat politike. Moguće je da će se sve to sad preneti na košarku i fudbal, smatra srpski košarkaški reprezentativac rođen u Prištini

Srpski košarkaš Marko Simonović, rođen u Prištini, smatra da Srbija kao država i sportska sila u svetu ne može ništa protiv svetske politike kada je reč o priznavanju takozvane države Kosovo.Poslednja dešavanja, kada je rukometna evropska organizacija EHF priznala Kosovo kao punopravnog člana, samo su još jedan dokaz, po Simonoviću, da bi mogao da usledi domino efekat u ostalim sportovima.Nema veze sa sportom- Poslednjih godina svedoci smo da albanski lobi takozvane države Kosovo ne bira sredstva da dođe do svog cilja. Čuo sam šta se desilo u rukometu. Mogu samo reći da je to rezultat politike i da sve to nema veze sa sportom. Nikako mi se ne sviđa sve to što se dešava. Lično, nikada neću priznati Kosovo kao državu, za mene će uvek biti deo Srbije - rekao je za Kurir Marko Simonović i dodao:- Ako moj tim bude morao da igra na Kosovu, pokušao bih klubu da objasnim situaciju. Ne znam stvarno kako bih se ponašao kad bih morao da tamo igram.Svetski vicešampion iz Španije ne veruje da će srpske košarkaške selekcije imati priliku da igraju protiv Albanaca s Kosova.Svuda lobiraju- Sada kada je sve to krenulo s rukometom, vrlo je moguće da će se isto preneti i na druge sportove. U fudbalu su Albanci s Kosova u totalnoj ofanzivi, dozvoljeno im je čak i da igraju međunarodne prijateljske utakmice. Moguće je da se nešto slično desi i u košarci jer i tu lobiraju. Tek će sad da krenu u napad, u svim sportovima. Ne verujem da će srpska košarkaška reprezentacija ikada igrati zvaničan meč na tzv. državi Kosovo - ocenio je Simonović.

Stav državeMINISTARSTVO PRATI SITUACIJUDržava Srbija ozbiljno se bavi pitanjem prijema kosovskih organizacija u redove punopravnog članstva evropskih i svetskih organizacija.- Ministarstvo sporta i omladine pažljivo prati dalju situaciju i postupaće u skladu s državnom politikom. Vodićemo brigu kako o interesu naših sportista, tako i o nacionalnom interesu. Rukometni savez Srbije učinio je sve što je bilo u njegovoj moći. O našim daljim koracima javnost će biti obaveštena - rečeno je Kuriru u Ministarstvu sporta.

Egzodus 1999.DO KRAJA U PRIŠTINIMarko Simonović živeo je u Prištini do 1999, kada je posle NATO bombardovanja došlo do egzodusa Srba iz tog grada.- Moja porodica je do kraja bila u Prištini. Tamo nam više niko nije ostao, iako smo stara srpska familija s Kosova i Metohije. Slična sudbina zadesila je Srbe iz ostalih velikih gradova.

Ko je poklekao- stonoteniseri Kosova od 2003. takmiče se na međunarodnim šampionatima- rvači i dizači tegova tzv. države Kosovo primljeni su u svetske organizacije- svetski džudo savez 2012. priznao je tzv. državu Kosovo kao svog punopravnog člana- 19. septembra EHF primio je tzv. državu Kosovo u članstvo posle sedam godina lobiranja- Olimpijski komitet Kosova nije primljen u članstvo MOK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track