(VIDEO) LUDI SRBIN UŠAO U ISTORIJU: Greg Popović ostvario hiljaditu pobedu u NBA

Majstor svog zanata

(VIDEO) LUDI SRBIN UŠAO U ISTORIJU: Greg Popović ostvario hiljaditu pobedu u NBA

Košarka -
Samo je osam legendarnih stručnjaka ispred ikone San Antonija

Trener košarkaša San Antonija Greg Popović, koji za sebe ima običaj da zbog porekla kaže da je ludi Srbin došao je do jubileja.

Gregu su Sparsi podarili 1.000 trijumf preokretom protiv Pejsersa (95:93), pa je samo osam legendarnih stručnjaka ispred ikone San Antonija (osmi Rik Adelman sa 1.042 pobede, neprikosnoven je Don Nelson sa 1.335). Gubio je San Antonio sa 14 poena razlike pred početak četvrte deonice, da bi se za trijumfalan koš pobrinuo Belineli dve sekunde pre kraja.

Čovek koji je osvojio pet šampionskih titula i srca ljubitelja košarke na svim meridijanima, treći je po brzini dolaska do 1.000 pobede (ispred Fil Džekson i Pet Rajli), a posle meča skromno je prokomentarisao uspehe.

"Dugo sam ovde i imao sam dobre igrače. To je formula, dovođenje igrača nije lako, ali sam imao sreće da imam dobre na raspolgavanju, uz to vreme je važan faktor, potrebno je da vam daju šansu, pretpostavljam", rekao je u svom stilu Popović.

Greg Popović je rođen 28. januara 1949. u Istočnom Čikagu. Otac mu je bio Srbin, majka Hrvatica, a on je posle igračke karijere na univerzitetu napravio trogodišnju pauzu, pa 1973. počeo da radi kao asistent upravo sa studentima koji su igrali košarku za Vazduhoplovne snage SAD.

U San Antonio je je stigao 1988. To mu je bio prvi "pravi" posao. Proveo je četiri godine kao pomoćni trener u Sparsima, zatim četiri godine u Golden Stejtu, a od 1996. preuzeo je kao glavni trener ekipu San Antonija. I, već 1999. došao je do prve NBA titule. Osvojio ih je potom još četiri 2003, 2005, 2007 i 2014. godine.

Popović inače, ima svoje verne navijače. Sede baš na klupi iza Sparsa, a trio čine Džo Krejmborg, Bil Parsel i Čarli Braun. Njegovi saigrači sa koledža. Upravo je na koledžu on potpuno zbunio Parsela, kada je godinu dana posle Grega stigao među studente. Mladi Parsel je, tada već iskusnog Popovića, kao cimer u četvorokrevetnoj sobi pitao odakle je. Kada je čuo prezime, koje je vrlo brzo preraslo u nadimak "Popo", a ne "Pop" kako glasi u moderna vremena, upitao je potonjeg slavnog stručnjaka odakle je. Razgovor je tekao ovako:

"Odakle sam? Hm. Znaš li ko je otpočeo Prvi svetski rat?", upitao je Popović. "Da, znam, jedan Srbin je ubio austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda", odgovorio je Parsel, a onda ostao začuđen sledećom rečenicom Grega Popovića: "E, pa ja sam ti ludi Srbin!".

http://www.youtube.com/watch?v=ciL6yehyW6U
http://www.youtube.com/watch?v=RhXVCfM0H74
http://www.youtube.com/watch?v=hbLqoUmGGvg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track