Bora Stanković: Košarka je za mene bila ispred supruge
Foto: Dragan Kadic

Zasluženo nagrađen

Bora Stanković: Košarka je za mene bila ispred supruge

Košarka -
Zbog košarke umalo nisam ostao bez fakultetskog obrazovanja. Znate kako je to bilo za nas - košarka, pa supruga, pa roditelji, pa sve drugo, rekao je čika Bora

Legendarni košarkaški radnik Borislav Stanković dobitnik je nagrade "Srpski krivak", koje istoimeneo udruženje dodeljuje najzaslužnijima za vrhunska dostigunuća u raznim oblastima.Počasnom generalnom sekretaru FIBA i KSS priznanje je predao Bratislav Đorđević, a tom prilikom čika Bora je izneo i nekoliko zanimljivih i manje poznatih detalja iz njegove prebogate karijere.Možda zvuči neverovatno, ali Bora je otkrio da je najviše uživao u košarci srednjoškolaca u SAD.- Kada sam prvi put prisustvovao takmičenju srednih škola u SAD za mene je to bilo otkrovenje. To je ono što bi košarka zaista trebalo da predstavlja. Inače, u taj sport sam se zaljubio kao mlad i ona nas je sve opčinila. Zbog košarke sam umalo ostao bez fakultetskom obrazovanja. Znate kako je to bilo za nas: košarka, pa supruga, pa roditelji, pa sve drugo...- rekao je čika Bora.Na pitanje koji igrač je najčešće promašivao koš, Stanković je uz osmeh dao odgovor koji je pomalo zbunio sve prisutne:- Najviše je promašivao Radivoj Korać! Međutim, ubrzo je stiglo i objašnjenje zašto se lopta koju je upućivao jedan od najboljih košarkaša svih vremena često odbijala od obruča.- Pa logično, on je daleko najviše šutirao. Bilo je igrača koji su na utakmici šutnuli tri puta, jednom bi pogodili, a Žućko je mnogo šutirao, pogađao je i promašivao. Bora je bio jedan od prvih srpskih igrača koji je počeo da primenjuje horog šut, a kaže je da je to video od jednog Mađara.- Bio je to čuveni mađarski centar Nemet. Njihova ekipa je došla na teren Crvene zvezde na Kalemegdan i on je šutirao čudno preko glave, a to je bilo gotovo neodbranjivo. Taj njegov čuveni horog šut moji saigrači i ja počeli smo da oponašamo - priseća se legendarni košarkaš Crvene zvezde i Partizana.Borislav Stanković mogao je da postane trenerski mag, ali se ipak opredelio da bude fukcioner jer ga je, kako kaže, od stresnog trenerskog posla odvojio problem s vidom:- U jednom periodu na utakmicama sam počeo da paničim jer su mi se javljale crvene mrlje pre očimai ništa nisam video. Konsultovao sam lekare i rekli su mi da je u pitanju stres. Kada je 1969. stigla ponuda iz FIBA, odlučio sam da prekinem trenersku karijeru - rekao nam je Borislav Stanković.

Igrali fudbalskm loptomDa nam je neko dao košarkašku loptu, bili bismo van sebe Stankoviću je na dodeli priznanja "Srpski krivak" nekadašnji centar Partizana Miško Marić uručio repliku košarkaške lopte kojom su se igrale utakmice posle Drugog svetskog rata.- A, ne, nije bila ovakva lopta. Ovo je replika američke. Mi smo u prvo vreme igrali sa fudbalskom, da nam je neko dao ovakvu, bili bismo van sebe od sreće - otkrio je Borislav Stanković.

Nikolić deset godina volontiraoDANAS BI TRENERI ČUPALI KOSU S GLAVEVrhunski košarkaški treneri danas zarađuju veliki novac, a mnogi od njih ne znaju kako se nekad radilo u SFRJ.- Reći ću samo da je profesor Aca Nikolić, koji mi je bio kao brat, deset godina radio u reprezentaciji bez dinara. Bio je volonter. Pa današnji stručnjaci bi čupali kosu s glave, ali takva su vremena bila - naglasio je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track