UDAR NA ULEB: FIBA nas gura u ligu sa Kosovom
Foto: Fonet

Osnivaju se nove košarkaške lige

UDAR NA ULEB: FIBA nas gura u ligu sa Kosovom

Košarka -
Priznavanjem Balkanske lige umesto ABA već na jesen bi se mogli odigrati mečevi između srpskih klubova i ekipa sa Kosova

FIBA i ULEB „treniraju“ svoje košarkaške sukobe na terenu bivše SFRJ. Tako FIBA više ne želi da prizna ABA, već Balkansku ligu, a to može da znači da će srpski klubovi morati da igraju sa ekipama s Kosova!Naime, ukoliko FIBA izgura ono što je naumila i naši klubovi, umesto u ABA ligi, zaigraju u Balkanskoj ligi, najverovatnije će već od jeseni morati da odmere snage sa timovima sa Kosova. U Balkanskoj ligi već nastupaju prištinski Sigal i KB Peja iz Peći. Međutim, takvi mečevi bi sada bili pogubni za košarku na ovim prostorima jer je gotovo nemoguće garantovati bezbednost. Sigal ozbiljna pretnjaPre mesec dana utakmica između Sutjeske iz Nikšića i Sigala prekinuta je posle samo pet minuta jer je petardom pogođen gostujući igrač. Prethodno je u Peći takođe bilo incidenata, kada se s tribina orilo „Ubij Srbina“.Izvor blizak KSS kaže da naša „kuća košarke“, iako od početka ovog „rata“ stoji na strani FIBA, nikako nije za opciju u kojoj bi u novoj regionalnoj ligi srpski klubovi morali da igraju sa kosovskim, dok nekadašnji predsednik saveza Dragan Kapičić smatra da je forsiranje Balkanske lige smešno:Nepotrebno takmičenje- Smešno i nepotrebno, posebno ako već postoji regionalna liga koja funkcioniše 14 godina. Podržavam stav srpskih klubova, koji su za ABA ligu, ali žele neke strukturalne promene u smislu drugačijeg, poboljšanog rukovođenja. U moje vreme to nismo uspeli da izguramo, ali možda sada dođe do toga. Takođe, FIBA je jednom već pokušala da oformi svoju Evroligu i to se završilo neuspešno, tako da ne vidim na koji način će to sada uraditi - kaže Kapičić.

Podrška ABA ligiRAŽNATOVIĆ: PRETI NAM SMRTPoznati košarkaški menadžer i osnivač Mega Leksa Miodrag Ražnatović u izjavi za Mondo kaže da je ABA liga svetlosnim godinama daleko od Balkanske lige, a o sukobu dve evropske organizacije dodaje:- Jedno je sigurno: ako se ne nađe rešenje i ako klubovi iz Srbije, a i iz ostalih bivših republika SFRJ, ne budu igrali regionalno takmičenje, već ozbiljno oboleloj klupskoj košarci u regionu biće izrečena smrtna kazna.Okrenuli leđa ABA ligiKS SLOVENIJE PODRŽAO FIBAKošarkaški savez Slovenije, sa predsednikom Matejom Erjavecom i Rašom Nesterovićem na čelu, opredelili su se za FIBA i nedvosmisleno poručili da se zalažu za prohodnost u evropska takmičenja kroz domaću ligu.Sve nacionalne federacije, kao članice FIBA, moraju da se pridržavaju njenih pravila i da poštuju donesene odluke. Tako je bilo i tako će biti. Jasno je da želimo da Liga Telemah ima veću snagu i da se klubovi kroz nju uključuju u evropska takmičenja - kažu u KS Slovenije.A sad i zvaničnoFIBA PRIZNAJE KOSOVO VEĆ U ČETVRTAKPriznanje Kosova od strane FIBA već je gotova stvar, a zvanično bi to moglo da se dogodi u četvrtak ili petak. Pošto je Kosovo primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, slično treba očekivati na Komitetu FIBA, koji će zasedati 12. i 13. marta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track