(VIDEO) DRAMA U PIONIRU: Zvezda ponovo pobedila Partizan i došla na korak od titule
Foto: Dado Đilas

Crveno-beli vode 2:0 u seriji

(VIDEO) DRAMA U PIONIRU: Zvezda ponovo pobedila Partizan i došla na korak od titule

Košarka -
Posle triler završnice drugog meča finala plej-ofa Superlige, Crvena zvezda u četvrtak pred svojim navijačima ima "meč loptu"
1 / 5 Foto: Fonet

Košarkaši Crvene zvezde poveli su 2:0 u finalnoj seriji plej-ofa Superlige savladavši večeras Partizan u hali Pionir 72:69.

Treći meč igraće se u četvrtak, takođe u hali Pionir u 21 sat, a domaćin će, kao i u prvoj utakmici, biti Crvena zvezda, koja će tada imati "meč loptu", jer će šampion postati tim koji ostvari tri pobede. Crveno-beli su sada na korak od tog cilja, odnosno od osvajanja "triple krune" pošto su ove sezone već trijumfovali u Kupu Radivoja Koraća i ABA ligi.

Ujedno, Zvezda ima šansu da prekine 13-godišnju dominaciju Partizana i osvoji prvu titulu posle 17 godina.

Nadomak tog cilja došla je posle uzbudljive završnice drugog finalnog meča, čiji je domaćin bio Partizan, zbog čega je oko 5.000 navijača bilo na njegovoj strani. Gostujuća Zvezda imala je podršku oko 500 svojih pristalica.

Od finiša prvog poluvremena kada je Zvezda stekla osam poena prednosti (39:31), Partizan je sve vreme bio u zaostatku. Prilazio je rivalu, uspevao čak i da izjednači, ali svaki put bi se gosti ponovo odlepili.

Drama je nastala na 16 sekundi pre kraja, kada je Milan Mačvan iz velike daljine pogodio trojku za 69:69. Tribine Pionira su eksplodirale, a trener domaćina Duško Vujošević odlučio je da njegova ekipa ne brani poslednji napad već da pravi prekršaj. To je učinio Mačvan i poslao Luku Mitrovića na liniju penala. Išlo je prema planovima crno-belih jer je kapiten Zvezde promašio drugo slobodno bacanje, ali ih je nadmudrio Nikola Kalinić koji je zabeležio skok u napadu i "odbojkom" dao dva poena, odnosno Zvezda je zabeležila tri u tom napadu.

http://www.youtube.com/watch?v=f3CSUAbVer0

Pokušaj za trojku Vanje Marinkovića na drugoj strani nije završio u košu, pa je slavlje crveno-belih moglo da počne:

Partizan - Crvena zvezda 69:72 (17:19, 19:21, 15:18, 18:14)

Ćarls Dženkin je bio najzaslužniji za pobedu Zvezde, ne samo zato što je bio najefikasniji sa 18 poena, kojima je dodao i pet skokova, već zato što je poena postizao kada je bilo najvažnije, odnosno kada je Partizan hvatao priključak. Ubacio je tri trojke iz osam pokušaja.

Markus Vilijams je dodao 15 poena i šest asistencija, a igrač odluke Nikola Kalinić 12 poena i devet skokova.

Kod Partizana, kao i u prvom meču, najbolji je bio Milan Mačvan. Postigao je 14 poena i imao devet uhvaćenih lopti, Saša Pavlović je ubacio 11 poena, a Dragan Milosavljević i Vanja Marinković po deset...

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 69:72

40. minut - 69:72 - Marinković promašuje šut za tri poena - KRAJ.

40. minut - 69:72 - Mačvan je faulirao Mitrovića, koji je pogodio jedno bacanje, a Kalinić iz odbojke dao dva poena.

40. minut - 69:69 - Mačvan iz daljine gađa i pogađa trojku za izjednačenje! Do kraja je 16 sekundi.

38, 39. minut - 66:69 - Milutinov smanjuje na dva poena razlike, ali Dženkins vraća na četiri. Pavlović pogađa samo jedno bacanje.

37. minut - 63:67 - Dženkins pogađa trojku preko ruku Tepića.

37. minut - 63:64 - Posle duže vremena koš - postigao je Pavlović.

22:51 - Parola Partizanovih navijača:

35. minut - 61:64 - Posle tajm-auta Duška Vujoševića, Tepić je dao trojku.

34. minut - 58:64 - Dženkins vezuje šest poena i od 58:58 ponovo "diže" Zvezdu na značajnu razliku.

31. minut - 56:58 - Partizan je na brzinu prišao na "minus dva". Košem i pogođenim dodatnim bacanjem Marinkovića, a onda i pogotkom Milutinova. Posle toga Radonjić je tražio tajm-aut.

Treća četvrtina - 51:58

30. minut - 51:58 - Crno-beli jedino u čemu su bolji je ofanzivni skok, posle kojeg je Cirbes napravio četvrti prekršaj, ali je Milutinov promašio oba bacanja. Na drugoj strani Dženkins je dao trojku, a Marinković odmah uzvratio za sedam razlike pred poslednju deonicu.

27. minut - 45:53 - Partizan daje koš posle četiri minuta, pogodio je Mačvan

27. minut - 43:49 - Lazić ubacuje dvojku, pa u kontri kuca Kalinić za "plus deset" Crvene zvezde.

25. minut - 43:49 - Namerna nesportska greška Pavloviću zbog guranja Kalinića u kontranapadu. Kalinić je pogodio jedno bacanje, a u nastavku akcije je Vilijams pogodio trojku. On je stigao do 15 poena. Partizan je zatim napravio faul u napadu (Milutinov), a trener domaćina Vujošević je dobio tehničku grešku zbog prigovora sudiji Beloševiću... Da bude gore po crno-bele, Milutinovu je to četvrta lična greška.

22. minut - 41:43 - Mačvan je pogodio dva bacanja, a onda je Vilijams dao trojku "preko ruke".

21. minut - 39:40 - Počelo je trojkom Tepića.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Druga četvrtina - 36:40 - Najefikasniji u prvom poluvremenu bio je Zvezdin igrač Vilijams sa devet poena, po jedan manje dali su košarkaši Partizana Pavlović i Milosavljević...

20. minut - 36:40 - Mitrović je pogodio samo jedno bacanje, a Marinković smanjio zaostatak domaćina na četiri poena pred odlazak na odmor.

20. minut - 34:39 - Mačvan prekida "post" Partizana pogocima "dva plus jedan".

20. minut - 31:39 - Partizan se ispromašivao, pa je kažnjen još jednom kontrom i poenima Mitrovića.

19. minut - 31:37 - Cirbes daje koš, a Milutinović pravi faul, pa Nemac daje i treći poen u istom napadu za največu prednost gostiju.

16. minut - 29:30 - Red pogodaka na obe strane, pa red promašaja. Polaganje Mačvana za smanjenje prednosti gostiju na jedan poen razlike uoči odlaska na tajm-aut.

21:30 - Prekid igre, jer je Stefan Jović, dok je sedeo na klupi, pogođen u glavu parčetom stolice sa tribina.

Gužva je nastala na delu tribine gde su smešteni navijači Crvene zvezde, pa je intervenisala i Žandarmerija.

13. minut - 22:23 - Dženkins je dao koš i vratio vođstvo svom timu.

12. minut - 22:21 - Partizan ponovo vodi, Mačvan je dva puta pogodio bacanja, a onda i Milosavljević ubacio trojku.

11. minut - 17:21 - Kalinić je oba puta bio neprecizan sa penala, pa crveno-beli imaju samo šest pogodaka iz deset pokušaja sa linije slobodnih bacanja. U sledećem napadu Kalinić je pogodio za četiri razlike za Zvezdu.

Prva četvrtina - 17:19

10. minut - 17:19 - Dženkins se digao na trojku i - promašio ceo obruč. U sledećem napadu se iskupio sjajnim ulazom i polaganjem. Na kraju Dangubić daje jedno bacanje za konačan rezultat prve deonice.

7. minut - 15:15 - Blokada Marjanovića nad Tepićem, još jedna kontra Blažiča i Zvezda je opet na "plus tri". Međutim, pavlović je pogodio drugu trojku za izjednačenje.

7. minut - 12:11 - Milosavljević je pogodio oba bacanja, a onda Marinković u kontri polaganjem donosi prvu prednost Partizanu.

6. minut - 8:11 - Imao je domaćin priliku da povede, ali je izgubio loptu, pa je u kontri Blažič zakucao.

5. minut - 8:9 - Trojkom je uzvratio Pavlović, koji je u prošloj utakmici imao katastrofalan šut. Marjanović u igri umesto Cirbesa.

4. minut - 4:9 - Trojkom Vilijamsa, što je prvi pogodak na meču posle više od minut, Zvezda je pobegla na pet poena razlike. Na drugoj strani Milutinov je ušao umesto Đumića.

2. minut - 2:4 - Lazić je napravio drugi prekršaj, pa ga je trener Radonjić zamenio Blažičem.

Prva petorka Partizana: Tepić, Milosavljević, Pavlović, Mačvan, Đumić.

Prva petorka Zvezde: Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović, Cirbes.

http://www.youtube.com/watch?v=kj7-FJWwR4E

21:01 - Na tribinama je više od 5.000 gledalaca, dod čega je 400-500 navijača Crvene zvezde.

21:00 - Utakmca je počela... Bobi Marjanović je u protokolu, ali neizvesno je da li će igrati.

20:59 - Posle tišine usled intoniranja himne, zagrmelo je u Pioniru. Grobari su iz sveg glasa otpevali pesmu koju uvek pevaju pred početak košarkaških utakmica Partizana: "Da volim crno-bele"...

20:57 - Intonira se himna Srbije.

20:47 - Delirijum među navijačima Partizana kada su u halu ušli Bojan Bogdanović, Danilo Anđušić i Jan Veseli.

20:43 - Meč u Pioniru gledaju i odbojkaški reprezentativci Bojan Janjić i Aleksandar Atanasijević.

20:41 - Crno-bele su došli da podrže Novica Veličković i fudbalski reprezentativac Aleksandar Mitrović. Obojica su dobili žestoke ovacije sa tribina.

20:39 - Na zagrevanju, međutim, nema Bobija Marjanovića.

20:38 - Milan Mačvan i Nikola Milutinov iz Partizana, kao i Stefan Jović iz Crvene zvezde se zagrevaju, što bi moglo da znači da će, iako su roviti od povreda, zaigrati večeras.

20:36 - Navijači Crvene zvezde, njih nekoliko stotina, stiglo je u pratnji policije u halu Pionir oko 45 minuta pre početka utakmice.

http://www.youtube.com/watch?v=cRGTGF-kMJk

20:11 - Jaka Blažič uvek prvi izađe na parket da se zagreva, a za njim i nekoliko igrača Partizana.

20:08 - Ovaj put, kada je domaćin Partizan, biće mnogo više njegovih navijača, koji nisu zaboravili bivšeg kapitena svog kluba, Žofrija Lovernja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track