FIBA SE NE ŠALI: Rusija izbačena sa Evrobasketa!
Foto: Profimedia

Veliki skandal

FIBA SE NE ŠALI: Rusija izbačena sa Evrobasketa!

Košarka -
Ovo se neće odnositi na timove koji se trenutno takmiče u mlađim kategorijama, kao ni na na juniorke koje ove sedmice počinju sa učešćima na šampionatu Evrope

Rusija neće igrati na Evrobasketu 2015! To je odluka Svetske košarkaške federacije, koja je nezadovoljna stanjem u ruskom Savezu, koji nema legitimno rukovodstvo.

To je potvrdio potpredsednik Saveza Sergej Černov."FIBA je poslala pismo u naš Savez, u kojem piše da se Rusija ne nalazi na listi članova FIBA. Moramo da razmislimo kako ćemo da rešimo ovu situaciju, jer su pod znakom pitanja učesća na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama", rekao je Černov.

Kako javljaju ruski mediji u kancelariju Košarkaškog saveza Rusije (RFB) stiglo je pismo iz FIBA o odluci da se sve ruske selekcije do daljnjeg isključe sa međunarodnih takmičenja, uključujući i mušku seniorsku reprezentaciju koja je trebalo da nastupi na ovogodišnjem Evrobasketu.

Ovo rešenje je zasnovano na dvogodišnjem raskolu u RFB, koje je došlo i do ruskih sudova. I, iako je sud u Moskvi 18. juna ove godine naredio ruskoj kući košarke da u roku od 60 dana održi sednicu Skupštine i izabere predsednika i izvršni odbor, jer je prethodan izbor proglašen nelegitimnim, to nije pomoglo.

U pismu FIBA se, pored ostalog, navodi da je "situacija toliko napeta, da je dostigla neprihvatljivu tačku u kojoj se stara uprava (i pored uverenja poslatih na adresu FIBA) i dalje meša u rad organizacije i, štaviše, podriva autoritet vašeg Saveza.

U isto vreme, nikakve prave promene nisu se desile, jer izgleda da nijedna strana, ni stara ni nova, ne pokazuju nameru da se dođe do jedinstva i stabinosti. U skladu sa tim, a kako je najavljeno pismom Centralnog borda FIBA od 22. jula, Izvršni komitet FIBA je odlučio da isključi Rusku košarkašku federaciju. Ovo se neće odnositi na vaše timove koji se trenutno takmiče (u mlađim kategorijama, kao ni na na juniorke koje ove sedmice počinju sa učešćima na šampionatu Evrope.

Ipak, želimo da pokažemo dobru volju i pozivamo vas, i pored isključenja vaše federacije da nam se pridružite na sastanku Centralnog Biroa FIBA u Tokiju 8. i 9. avgusta, kako biste nam objasnili situaciju i pružili nam priliku da ukinemo ovu sankciju".

Pismo su potpisali predsednik FIBA Horasio Muratore i generalni sekretar Patrik Bauman.

Rusija je, na predstojećem Eurobasketu koji od 5. do 20. septembra organizuju četiri države, svrstana u grupu A sa Bosnom i Hercegovinom, Francuskom, Finskom, Poljskom i Izraelom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track