(VIDEO) BILO JEDNOM U AMERICI: Na današnji dan Jugoslavija je osvojila svet
Foto: KSS

Argentina pala u produžetku

(VIDEO) BILO JEDNOM U AMERICI: Na današnji dan Jugoslavija je osvojila svet

Košarka -
Bilo je to drugo uzastopno, a ukupno peto zlato naših košarkaša na Svetskim prvenstvima

Na današnji dan košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, pošto je u dramatičnom finalu posle produžetka savladala selekciju Argentine rezultatom 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U nezaboravnom finalnom meču u Indijanpolisu, reprezentacija Jugoslavije koju je predvodio selektor Svetislav Pešić igrala je u sledećem sastavu: Bodiroga 27, Koturović 3, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 26, Radmanović, Jarić 9, Drobnjak, Divac 3, Vujanić 7, Tomašević 6, Gurović 3.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Utakmica je imala dramatičnu završnicu. Samo 150 sekundi pre isteka vremena Argentina je imala, činilo se, nedostižnu prednost (74:66). Osam poena razlike delovalo je nemoguće stići za tako kratak period, ali se jedan igrač sa tim nije slagao. Dejan Bodiroga u naredna dva minuta postiže 9 vezanih poena. Jedna greška bi u tim trenucima bila kobna, jer više ne bi bilo vremena da se ispravi, ali Bodiroga je igrao bez greške. Serija 9:1 i izjednačenje. Mogao je Vlade Divac sa linije slobodnih bacanja u regularnom delu da skrati muke "plavih", ali je utakmica otišla u produžetak.

http://www.youtube.com/watch?v=BRIEa7OiQNQ

Argentinci su bili u šoku, nisu znali šta ih je to snašlo na kraju meča, što su naši momci iskoristili. "Snajper" je namestio i Peđa Stojaković, pa je Jugoslavija rutinski odigrala dodatnih pet minuta i stigla do zlatne medalje i titule prvaka sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=d5corBIpISc#t=61
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bila je to peta šampionska titula. Zaigrano je kolo na centru "Konseko fildhausa", na ulicama Indijanapolisa i u svim gradovima Jugoslavije nastalo je neopisivo slavilje... Sreća i nacionalni ponos kakav samo uspesi na takvim sportskim manifestacijama mogu da donesu.

http://www.youtube.com/watch?v=nt1waXpKj04

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track